Behandling
Operasjon ved utposning på hovedpulsåra i magen
Aorta er navnet på hovedpulsåren i sirkulasjonssystemet som frakter oksygenrikt blod fra hjertet, og ut til resten av kroppen. Den er delt i to hoveddeler; brystaorta som går gjennom midtre del av brystet, og bukaorta som er den nedre delen som går ned i magen (abdomen). En utposning på aorta i magen kalles abdominalt aortaaneurisme og skyldes en svakhet i pulsåreveggen. Utposingen kan oppstå som følge av åreforkalkning eller langvarig høyt blodtrykk. Dette behandles med operasjon, åpen eller innvendig armering (stent).
Før
Under
Åpen operasjon
Ved åpen operasjon fjerner vi den ødelagte delen av aorta og erstatter den med en kunstig åre, en såkalt karprotese.
Kirurgen åpner bukhulen for å komme til hovedpulsåren på bakre bukvegg. En tang blir satt på blodårene slik at det ikke blør når de blir åpnet. Deretter blir den syke delen av aorta erstattet med en kunstig åre, en såkalt karprotese. Karproteser er lagret av et meget sterkt materiale.
Operasjonen tar ca. 4 timer og gjøres i narkose.
Armering (stentgraft)
Noen utposinger behandler vi med en innvendig armering (stent). Stenten blir satt inn fra en eller begge lysker. Dette gjør vi som regel med ryggbedøvelse, men noen ganger også i lokalbedøvelse.
Operasjonen tar ca. 1 - 1,5 time.
Etter
Etter operasjonen vil du det første døgnet ligge til overvåkning før du blir flyttet over på sengepost. I denne fasen vil en sykepleier kontinuerlig passe på deg og følge med blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon, smerter og andre viktige observasjoner. Du vil derfor ha innlagt en del utstyr for å kunne måle dette. Utstyret vil gradvis bli fjernet i løpet av de første dagene. Etter et døgn vil du få flytte ut i avdelingen igjen.
Du får gjerne ta imot besøk av dine pårørende mens du ligger på overvåkningen. Men av hensyn til deg og andre pasienter vil besøk være begrenset i denne perioden.
Kontroll og oppfølging
For å skåne operasjonssåret i bukveggen bør du ikke løfte og bære tungt de første 12 ukene etter operasjonen. Etter: Kontroll etter 4 uker og 1 år.
Vær oppmerksom
Infeksjon i operasjonssåret forekommer dessverre noen ganger, tegn på dette kan være at område rundt såret blir rødt, hovent, ømt og stramt. Det kan sive væske fra såret, og du kan få feber og føle deg syk. Er du i tvil, ta kontakt med fastlegen din, eller avdelingen.
Kontakt
Vestbygget, inngang 5
Kirurgisk kar/thorax-enhet
Oppmøtested
Du fikk med et brev hvor tidspunktet står, eller så fikk du beskjed om at tidspunkt for timen ettersendes i posten. Kontrollen er vanligvis 1 måned etter utskrivelse. Poliklinikken har tlf: 51518511.Vestbygget, inngang 5
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger