Nyresykdommer - utredning hos nefrolog

Kronisk nyresykdom gir oftest ingen symptomer og er derfor underdiagnostisert. Fastlegen oppdager den med hjelp av blod og urinprøver. Kronisk nyresykdom er for mange en del av livsstilsykdommer, som diabetes eller høyt blodtrykk. Når årsaken er uavklart eller sykdommen mer alvorlig vil fastlegen vurdere henvisning til nyremedisinsk poliklinikk for videre utredning. De fleste har imidlertid lett og stabil kronisk nyresvikt og trenger ikke vurdering på sykehuset.

Henvising og vurdering

Når henvisning fra fastlege er mottatt, vil nyrelege på sykehuset vurdere om det er behov for vurdering eller oppfølgning ved nyremedisinsk poliklinikk. Om det ikke er nødvendig, vil nyrelege normalt anbefale oppfølging hos fastlege og ny henvisning dersom tilstanden forverres. Vurderingen blir basert på grad av nyresvikt, hvor fort nyrefunksjonen faller, urinfunn og sannsynlig utløsende årsak. De fleste pasienter som trenger det vil få time ved nyremedisinsk poliklinikk i løpet av 3 måneder, men ved mistanke om alvorlig nyresykdom kan det være behov for vesentlig raskere vurdering.

Fastleger kan med få unntak ikke henvise direkte til nevropsykologisk lab ved nevrosenteret, men ved henvisning til henholdsvis DPS, nevrologisk avdeling eller til annen psykiatrisk eller somatisk avdeling. Med ønske om nevropsykologisk utredning vil disse som oftest føre til viderehenvisning internt. Nevropsykologisk laboratorium har dedikert spesialist i nevropsykologi ansatt i nevrologisk avdeling.

Før

Ingen forberedelse er nødvendig.

Under

Utredningen har som mål å finne årsak til kronisk nyresykdom for å kunne unngå videre fall i nyrefunksjonen. Dette omfatter vanlig undersøkelse inklusiv blodtrykksmåling, blodprøver, urinundersøkelse og ultralydundersøkelse av nyrene.

g_7189e594_108d_405f_9300_d8892badc50e


Ved mistanke om betennelsestilstander i nyrene eller systemsykdommer vil det imidlertid gjøres ekstra undersøkelser og det vil det ofte være behov for vevsprøve fra nyre (nyrebiopsi). Nyrebiopsi gjennomføres ved at man under ultralydundersøkelse av nyren stikker en hulnål inn i den ene nyren og tar ut en liten bit til videre undersøkelse hos patolog.

Nyrebiopsi planlegges på poliklinikken, og man får tidspunkt for innleggelse på nyreavdelingen (3B) noen uker senere. Biopsien gjennomføres i lokalbedøvelse, og man benytter ultralyd av nyren for å stikke en biopsinål inn i den ene nyren og ta ut en liten bit til undersøkelse. Nyrebiopsi kan gi komplikasjoner med blødning og smerter, selv om alvorlige komplikasjoner er sjeldne (ca 1 prosent). Derfor skal man holde sengen og overnatte på nyreavdelingen til neste dag for å bli observert. 

Etter

Avhengig av hvilke tilstander som påvises og sannsynlighet for fremtidig forverring vil man trenge kortere eller lengre oppfølgning ved nyremedisinsk poliklinikk eller hos fastlege. God blodtrykkskontroll er meget viktig.

De fleste pasienter med kronisk nyresykdom kan bremse videre utvikling med ny livsstil, vektnormalisering, røykestopp og saltredusert kost. Du finner mye nyttig informasjon på Helsenorge og fastlegen kan bistå deg ved behov. 

Kontakt

Østbygget Nyreseksjonen

Kontakt Nyreseksjonen

Oppmøtested

Inngang 6, 3. etasje i Østbygget.

Betongbygg med skyvedør. Foto.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.