Undersøkelse, Bildeundersøkelse med radioaktivt stoff

Nukleærmedisinsk undersøkelse (scintigrafi)

Nukleærmedisin er en type bildediagnostikk der du får tilført radioaktive stoffer før bildetaking. Vanligvis injiseres/sprøytes stoffene i en blodåre. Ved noen spesielle undersøkelser får du en kapsel som du skal svelge.

Før

Forberedelsene avhenger av hvilket organ du skal undersøke, men som regel er det ingen spesielle forberedelser. Ved noen få nukleærmedisinske undersøkelser må du faste eller slutte med medisiner som har innvirkning på undersøkelsen. Hvilke forberedelser som gjelder deg vil du få detaljer om på forhånd.

Før undersøkelsen bør du fjerne smykker og annet metall (f.eks. beltespenne, mynter i lommer).

Informasjon til gravide og ammende

Scintigrafi på gravide blir utført bare unntaksvis etter nøye vurdering av lege. Ved de fleste scintigrafier må amming stoppe noen timer. Ved noen tilfeller er det mulig å pumpe ut melken, fryse den ned og bruke den senere, da radioaktiviteten blir borte etter noen timer. Ved noen undersøkelser må amming avsluttes helt. Ta kontakt med avdelingen hvis du er gravid/ammer for å avklare dette på forhånd.

Under

Undersøkelsen foregår i to etapper. Først sprøyter vi det radioaktive stoffet direkte inn i blodet ditt. Stoffene konsentreres i de organene i kroppen vi ønsker å undersøke (f.eks. i nyrer, skjelett, hjertet etc.). Opptaket av stoffet i det aktuelle organet kan ta litt tid, noe som betyr at det vil være nødvendig med noe ventetid mellom innsprøytingen og billedtaking. Hvor lang tid avhenger hvilket organ du skal undersøke.

Under bildetakingen ligger du på en benk tilknyttet et gammakamera som registrerer den radioaktive strålingen fra stoffet du har fått injisert. Vi kan ta enkeltbilder av bestemte områder, helkroppsbilder eller kameraet kan gå rundt kroppen (tomografi/ SPECT). 

Gjør det vondt?

Bortsett fra et stikk i armen i forbindelse med innsprøyting av det radioaktive stoffet, gjør ikke undersøkelsen vondt, men det kan være ubehagelig å måtte ligge stille under billedtakingen.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Scintigrafi tar alt fra noen minutter til 1-1,5 time avhengig av hvilket organ som skal undersøkes. Noen ganger er det behov for ekstrabilder. Ved noen undersøkelser skjer innsprøyting av radioaktivt stoff den ene dagen og bildetaking først 1‐7 dager etterpå. Det vil stå i innkallingsbrevet ditt hvor lang tid du totalt må regne med til undersøkelsen.

Etter

Etter undersøkelsen kan du reise hjem eller tilbake på avdelingen hvis du er innlagt på sykehuset.

Når får jeg resultatet?

Når legen har gransket bildene fra undersøkelsen, får du svar. Det kan være samme dag, men som regel innen få dager (avhengig av undersøkelse og hastegrad). Vi sender skriftlig svar til henvisende lege. Inneliggende pasienter kan vanligvis få svar samme eller neste dag via lege på avdelingen.

Forholdsregler etter undersøkelsen

I de fleste tilfeller vil det aller meste av radioaktiviteten forsvinne fra kroppen i løpet av første døgn. Du bør drikke rikelig og tisse ofte de første timene etter du har fått injisert et radioaktivt stoff.

Strålebelastningen for nukleærmedisinske undersøkelser til omgivelsene er som oftest ubetydelig.

Kontakt

Østbygget Seksjon for nukleærmedisin

Kontakt Seksjon for nukleærmedisin

Oppmøtested

Østbygget, 1. etasje, like ved blodbanken. Bruk inngang 6.

Betongbygg med skyvedør. Foto.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Du kan enten parkere i parkeringshuset og gå rundt bygget for å komme til inngang 6, eller du kan finne en parkeringsplass utenfor inngang 6.

 

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.

Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller Vy for ruter og rutetider.

Du kan bestille taxi fra automat ved hotellresepsjonen på sykehuset. Sykehushotellets resepsjon er bemannet hele døgnet.

Informasjonsdesken ved hovedinngangen kan også hjelpe med å bestille taxi frem til kl. 21.00 på hverdager og kl. 19.00 i helger og på helligdager.

Når informasjonsdesken er stengt, kan vakt og sikring (vekter) hjelpe med å bestille taxi ved behov.

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Et møte med sykehuset kan være et av de viktigste møtene i et menneskes liv. Ved hjelp av frivillige medarbeidere ønsker vi å gjøre pasienter og pårørende sitt møte med sykehuset enda bedre.

Her kan du lese om hvordan Frivilligtjenesten kan hjelpe deg både som pasient og  pårørende: Frivilligtjenesten