Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose, Mortons metatarsalgi

Mortons metatarsalgi

Mortons nevrom er en nerveknute som ligger i forfoten. Nerveknuten finnes vanligvis mellom tåballene til 3. og 4. tå. Nerveknuten kan gi opphav til smerter og ubehag i forfot. Plagene lindres ofte ved tilpasning av skotøy. Et annet navn på samme tilstand er Mortons metatarsalgi.

Symptomer

Mortons nevrom er en fortykkelse av en av de normale nervene som går ut til tærne. En slik nervefortykkelse kalles nevrom eller nerveknute. Fortykkelsen kan skyldes stadig irritasjon og trykk mot nerven. Den fortykkede nerve/nerveknute vil da klemmes enda mer og gi opphav til smerter under forfot og frem i tærne.  Tilstanden kan henge sammen med bruk av dårlige sko og overbelastning av forfot. Den vanligste plassen for en slik nerveknute er mellom tåballene til tå nummer 3 og 4.  Den kan også finnes mellom tåballene til tå nummer 2 og 3.

Symptomene er brennende, skarp, intens smerte i forfoten som kan stråle ut til de nærmeste tær.

Støtsmerter ut i tærne

Tærne kan dovne vekk/bli numne  og det kan prikke i tærne. Noen klager over at de har følelsen av å gå med en krøllete sokk eller med en småstein i skoen. Smertene kommer vanligvis først når en har gått en stund. Plagene forverres ved bruk av trange eller høyhælte sko. Nummenhet i de nærmeste tær er også vanlig.

Henvisning og vurdering

Diagnosen Mortons nevrom stilles på grunnlag av sykehistorie og funn ved undersøkelse av foten din. Fremprovosering av smerter ved trykk mot nerveknuten er typisk tegn. Ved tvil om diagnose kan ultralydundersøkelse eller MR undersøkelse være til hjelp.

Den viktigste behandlingen for Mortons nevrom er tilpassing av skotøy som ikke klemmer på forfot og eventuelt bruk av innleggssåler i skoen som avlaster de ømme nervene. Kortison og lokalbedøvelse kan også ha gunstig virkning.

Operasjon kan av og til være et alternativ. Operasjon er kun aktuelt om du ikke har effekt av avlastende tiltak(konservativ behandling) for din fot. Det anbefales at man forsøker konservativ behandling i mange måneder/1 år før en henvises til vurdering av kirurgi.

De fleste er fornøyde etter operasjon, men komplikasjoner kan forekomme. Hvis nerveknuten kirurgisk fjernes kan den av og til vokse ut igjen og gi nye plager.

Mortons nevrinom er vanligvis en klinisk diagnose. MR eller ultralydundersøkelse kan også hjelpe i diagnostisering.  

Henvisning til kirurgi er kun aktuelt ved store plager uten hjelp av konservativ behandling.
Før henvisning til ortoped bør det tas røntgenbilder av pasientens fot. Disse bør tas stående med belastning.

Før

Når vi mottar henvisning fra fastlegen din vil du få tildelt  time til vurdering på ortopedisk poliklinikk. En lege vil da på ny undersøke foten din og vurdere om det er til å gå videre med en operasjon.

Under

Operasjon for Mortons nevrom blir gjort som dagkirurgi. Det betyr at du reiser hjem samme dag som operasjonen utføres. Operasjonen gjøres enten i lokalbedøvelse eller i narkose. Under operasjonen fjernes den ømme nerveknuten sammen med de nærmeste nervegrener. Du må derfor regne med varig nedsatt følelse i de tær som nervene går til.

Det finnes også en operasjonsmetode som bevarer nerveknuten, og kun løsner stramme ligamenter rundt knuten.

Etter

Etter operasjon skal du belaste foten forsiktig de 2 første ukene. De første dagene bør du sitte med foten mest mulig opp for å redusere hevelse og blødning i sår. Ved tegn til infeksjon i operasjonssåret må du straks kontakte fastlege, legevakt eller avdelingen. Stingene etter operasjon fjernes etter cirka 2-3 uker hos fastlege.

De første 2-3 dager skal du det meste av dagen sitte med foten høyt. Dette reduserer smerte og hevelse. Deretter kan du ha foten mer og mer ned alt etter hva smertene tillater.

Ytterst ligger det en kompresjonsbandasje for å redusere blødning. Dersom denne ikke føles for trang kan den tas av dagen etter operasjonen. Føles den for trang tar du den av før.

Bandasjen på såret skiftes dersom den blir våt eller det blør gjennom den. Er den tørr og ren kan den skiftes på med 4-5 dagers mellomrom. Vi anbefaler ikke å tilføre såret sårsalver/desinfiserende væsker o.l. Bandasjen brukes minst til stingene er fjernet.

Etter 3 dager kan du dusje med bandasjen på. Etterpå tar du bandasjen av. Såret skal lufttørke og så legger du på ny bandasje. Bading/svømming tidligst etter 4 uker.

Du kan belaste fullt på foten så snart smertene tillater det. Videre er det viktig å bevege ankelen umiddelbart for å opprettholde bevegelse.  Det tillates å starte gradvis opp med idrettsaktivitet etter 4 uker.
Det er i utgangspunktet ikke behov for fysioterapi, men dersom du føler at bevegelsen/balansen/styrken er dårlig kan du bestille time direkte hos ønsket fysioterapeut. Det er ikke behov for henvisning fra lege.

Du får resept (elektronisk) på smertestillende i form av Paracet og tramadol. Det skal brukes på følgende måte:

  • Paracet 500 mg. 1-2 tbl inntil 4 ggr daglig
  • Tramadol 50 mg, 1 tbl inntil 3 ggr daglig. Denne tabletten tar du dersom Paracet ikke er tilstrekkelig. OBS! Tramadol har rød trekant og må ikke kombineres med bilkjøring.

Det avtales i utgangspunktet ingen videre kontroll ved ortopedisk avdeling. Dersom du har sting som skal fjernes gjør du dette hos fastlegen din etter 2-3 uker. Du må selv bestille time til dette.

2-6 uker avhengig av yrke og mulighet til tilrettelegging.

Det er viktig å ha tålmodighet. Smertene bruker å roe seg i løpet av de første 2 ukene. Gangfunksjonen normaliseres i løpet av de første 2-6 ukene, men total rehabiliteringstid er kan være 3-6 måneder. Det er ikke uvanlig at en i en lengre periode eller permanent har redusert eller bortfall av følelse i de aktuelle tærne.

Se også informasjonsbrev fra Dagkirurgisk enhet, Hillevåg (pdf)

Vær oppmerksom

Infeksjon kan oppstå etter alle kirurgiske inngrep. Tegn på infeksjon kan være rødhet, økende hevelse, eller væske som siver ut fra såret. Økende smerter fra sårområdet etter noen dager eller feber kan også være tegn på infeksjon. Ved mistanke om infeksjon er det viktig å kontakte lege for videre utredning og oppfølging så snart som mulig.

Kontakt

Vestbygget Ortopedisk avdeling

Kontakt Ortopedisk avdeling

Oppmøtested

Dagkirurgisk enhet tar imot pasienter for dagkirurgiske inngrep innen ortopdi. Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter. Åpningstiden er fra 7.15-19.00 på hverdager og 7.15-17.00 på fredager.

Vestbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.