Diagnose

Magesår

Magesår er en fellesbetegnelse på sår i magesekken eller første del av tynntarmen (tolvfingertarmen). Magesår er en relativt vanlig sykdom som rammer 5-10 % av befolkningen iløpet av livet. Hos minst 3 av 4 skyldes magesår en bakterie som heter Helicobacter Pylori. Hos de øvrige kan magesår skyldes medisiner som NSAIDs (Ibux, Voltaren, Naproxen) eller blodfortynnende medisiner.

Magesår oppstår i magesekken eller tolvfingertarmen. Vanligvis gir magesår sterke smerter, men det finnes effektiv behandling.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Magesmerter eller ubehag i øvre del av magen er det vanligste symptomet ved magesmerter. Oppkast av blod/kaffegrutlignende svart væske eller svart avføring er tegn på blødende magesår.


Henvisning og vurdering

Dersom fastlegen mener at du kan ha magesår vil du bli henvist til sykehuset for å få gjort en gastroskopi.

Utredning

For å påvise magesår gjøres en gastroskopi. Det kan være aktuelt å måle blodprosent/hemoglobin, se etter blod i avføringen med en test og se etter magesårbakterien i en avføringsprøve før du kommer til undersøkelse. Dette er undersøkelser som fastlegen iverksetter.

Gastroskopi gjennomføres ved at legen fører et gastroskop (lang slange med kamera på tuppen) ned til magesekk og tolvfingertarm for å se etter magesår. Det kan være aktuelt å behandle et magesår direkte med injeksjoner og klips dersom det er pågående blødning. Det kan også være aktuelt å ta vevsprøver i forbindelse med undersøkelsen (det gjør ikke vondt).

Behandling

Hvis man har påvist magesår vil man stort sett behandles med medisiner, da i form av syrehemmende medisiner i 1-2 måneder. 
 
De som har påvist magesårbakterien vil i tillegg få to typer antibiotika (en såkalt trippelkur) der behandlingslengden som regel er 10 dager.
 
For 10-30 år siden var det vanlig med operasjon for magesår – dette gjøres nå kun helt unntaksvis. De fleste blir helt kurert av slik tablettbehandling uten varige mén.

Oppfølging

Av og til må magesåret følges opp med en kontroll med gastroskopi på sykehuset, men i de fleste tilfeller er ikke dette nødvendig så lenge man blir bra av behandlingen.
 
De som har hatt blødning må ofte følges hos fastlege med kontroll av blodprosent, spesielt dersom man bruker blodfortynnende medisiner.
 
Dersom man blir behandlet for magesårbakterien så er det greit å få kontrollert at denne er vellykket behandlet. Dette gjøres med en avføringsprøve som leveres hos fastlegen, eventuelt en pusteprøve på sykehuset cirka 3 måneder etter endt kur.

Kontakt

Sydbygget Gastromedisinsk avdeling

Kontakt Gastromedisinsk avdeling

Oppmøtested

Poliklinikk:

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Bruk hovedinngangen på hovedsykehuset på Våland. Gå inn til venstre og følg skiltene.

Sengepost 4H:

Sydbygget. Benytt hovedinngangen og ta første heis til 4. etasje.

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.

Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller Vy for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.