Diagnose

Lavt stoffskifte

Hypothyreose betyr at skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. Det viktigste hormonet er thyroksin.

Lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon. Det kan gi forskjellige symptomer, som for eksempel tretthet, treg mage, vektøkning og frysninger. Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform.

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en kjertel på halsen nedenfor strupehodet. Den produserer hormoner som føres med blodstrømmen til celler i hele kroppen. Det viktigste hormonet kalles tyroksin. Tyroksin hjelper til med å kontrollere hvor raskt kroppen bruker energien fra mat (stoffskiftet).

Les mer på helsenorge.no

Årsaker

Den vanligste årsaken til hypothyreose er at kroppens eget forsvarssystem har ødelagt skjoldbruskkjertelen sin funksjon. Man kjenner ikke til årsakene fullt ut, men man vet at arv spiller en rolle. Stråling, medikament og operasjoner kan også føre til svikt i produksjonen av thyroksin.

Henvisning og vurdering

Dersom du har primær hypothyreose uten tilleggsproblematikk, skjer utredning og behandling hos fastlegen din. Fastlege kan henvise deg til sykehus dersom du trenger videre utredning eller behandling.

Henvisningen må inneholde opplysninger om:

  • grad av hypotyreose (blodprøvesvar: TSH, fritt T4 og anti TPO)
  • mistanke om annen endokrin svikt
  • andre sykdommer, spesielt andre immunologiske sykdommer
  • graviditet
  • fertilitetsproblem

Utredning

Blodprøver vil gi svar på om stoffskiftet er høyt, lavt eller normalt. Vanligvis sjekker fastlegen din dette. Legen vil også vurdere andre diagnoser som kan forklare symptomene eller ha betydning for behandlingstiltak.

Behandling

Behandlingen er medisiner. I noen tilfeller velger man å vente med oppstart med medisiner og følger opp med jevnlige blodprøver.

Medikamentell behandling med levothyroksin:
Behandlingen blir fulgt opp med blodprøver for å kontrollere at man oppnår normalisering av hormonnivå. Noen pasienter, for eksempel pasienter over 60 år eller pasienter med hjertesykdom, vil ha behov for sakte opptrapping av dosen.

Doseendring kan være nødvendig ved vektendring og aldring eller ved kombinasjon med andre medikament som for eksempel: østrogener, androgener, tyrosinkinasehemmere, fenobarbital, fenytoin, karbamazepin, rifampin, sertralin, laksantia.

Oppfølging

I de fleste tilfeller er medikamentell behandling livslang og det er anbefalt å ta blodprøver for kontroll 1-2 ganger i året. Disse kan du ta hos fastlegen.

Kontakt

Department of Endocrinology

Kontakt Department of Endocrinology

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.