For pasienter med systemisk sklerose

Kostråd ved ernæringsutfordringer

De fleste pasienter med systemisk sklerose vil oppleve en eller annen grad av problemer i mage- og tarmkanalen. Mange pasienter vil kun få milde symptomer, selv etter mange år med sykdom, mens noen vil få mer uttalte symptomer.

Generelle kostråd

  1. Spis 5-6 små måltider hver dag (frokost, lunsj, middag, kveldsmat og 1-2 mellommåltider)
  2. Bruk god tid til å spise og tygg maten godt
  3. Velg mat med konsistens som er lettere å svelge
  4. Drikk mye, minst 2 liter per dag, og helst til måltidene

Spisevansker

Ved redusert gapeevne

  • Bruk mindre skje, sugerør
  • Spis små og hyppige måltider (gjerne 5-6 per dag)
  • Skjære vekk brødskorpene eller fukt brødet
  • Bruk god tid til å spise og tygg maten godt

Ved tørr munn

  • Tilstrekkelig mengde drikke 
  • Fuktig mat
  • Syrlige matvarer (stimulere spyttproduksjon)
  • Sukkerfri tyggegummi
  • Kunstig spytt (spør på apotek)
  • Korrigering av mangler: Vit. B12, folsyre og jern (be legen om å kontrolle blodverdiene)
  • Skyll munnen før og etter måltid

Svelgevansker

  • Tilpass konsistens på maten. Prøv gaffelmost, blendermost mat
  • Fukt maten og bruk fett for at maten sklir lettere ned
    • Mørt kjøtt, fisk og møre grønnsaker
    • Bruk olje, smør, margarin eller saus (gjelder spesielt kjøtt, grønnsaker og poteter)
  • Kald mat kan være lettere å svelge enn varm

Eksempler på type mat:

  • Fisk/kjøtt: -boller, -kaker, gryteretter, grateng, pudding
  • Omelett, eggerøre, sufflé 
  • Kremet suppe, grøt, velling
  • Fruktpuré, fruktkompott, smoothie
  • Biola, kulturmelk, kefir, yoghurt, ost 
  • Krem, iskrem, sorbé, mousse

Maten kan fortykkes med: 

  • Gelatin, stivelse (f.eks. Maizena), mel (f.eks. potetmel)
  • Industrielt fremstilt fortykningsmiddel: Resource Thicken Up og Nutilis powder (kan fås på blå resept)

Mat som kan være problematisk å svelge:

  • Klissete/tørre matvarer: Kokt ris, kokt potet, pommes frites, tørt brød, banan, 
    potetgull, kjeks, mykt godteri, nøtter 
  • Mat med trevler og hinner som artisjokk, asparges 
  • Grillet kjøtt
  • Fisk med små bein

Halsbrann

Unngå at maten blir liggende lenge i magesekken 

  • Fet mat kan forverre plagene, velg derfor et lettere måltid, særlig til kveldsmåltid
  • Kjøtt og sopp er tungt fordøyelig
  • Gaffelmost til flytende mat kan tømme seg raskere fra magesekk

Unngå at maten kommer opp i spiserøret

  • Heve hodeenden på sengen
  • Seneste måltid 3 timer før leggetid

Vær forsiktig/unngå mat som øker syreproduksjon i magesekk

  • Drikke: kullsyreholdig, koffeinholdig, alkohol 
  • Sjokolade
  • Sur og sterk mat (sennep, pepper, sitrusfrukt , eddik, hvitløk og løk)
  • Fermentert ost (Manchego, Cabrales, Roquefort)
  • Fullkornsprodukter

Redusere trykk på magesekk 

  • Ved overvekt, forsøk å oppnå vektnedgang
En tallerken med skive med laks og egg.

Foto: Colourbox

Mellomgrov skive med røkelaks og omelett gir godt med energi og protein. Bruk gjerne godt med smør.

Kvalme, oppkast og tidlig metthetsfølelse

Forsøk mat som kan moses med gaffel. Sjekk for øvrig rådene som gjelder ved halsbrann.

Hjemmelagde næringsdrikker

(400 kcal per oppskrift)

Jordbærmilkshake (2 porsjoner)
0,8 dl helmelk
100 g halvtinte jordbær
100 g fløteis
1 eggeplomme
1 ss sukker

Soldrikk (1 porsjon)
1 egg
1 dl appelsinjuice
½ dl kremfløte
1-2 ss sukker

Eggedosis (2 porsjoner)
2 egg + 2 eggeplommer
2 barneskjeer sukker

Forstoppelse, diare, oppblåsthet

  • Unngå høyt inntak av søtsaker eller sukkerrik mat
  • Bruk gjerne syrnede melkeprodukter som biola, kefir, kulturmelk, yoghurt for å opprettholde god tarmflora
  • Variert matvarevalg med ulik fiberinnhold (korn, frukt, bær, grønnsaker)
  • Forebyggende behandling av vitaminog mineralmangel: Multivitamin 1 tabl. daglig
  • Fiberprodukter med Psyllium frø: Loppefrø, Vi-siblin, Lunelax, FiberHusk
    (snakk med lege før bruk)

Spesielle dietter (behov vurderes av klinisk ernæringsfysiolog):

  • Laktoseredusert kost (ved diaré)
  • Fettredusert kost (ved fettdiaré)
  • LavFODMAP diett (ved flere mageplager)

Matvarer som kan gi tarmplager: 

  • Løk, belgfrukter, kål, brokkoli, blomkål, reddik
  • Sukkeralkoholer som slutter på –ol (som xylitol, mannitol, sorbitol)
  • Plommer, svisker, aprikos, epler, pærer, fersken, kirsebær (inneholder sorbitol)

Vekttap

  • Små og hyppige måltider
  • Energirike måltider
    • Bruk rikelig med smør, olje, saus
    • Ha godt med pålegg, gjerne 2 typer  (f.eks. skinke og ost, egg og kaviar)
    • Velg kaloriholdig drikke framfor vann (f.eks. melk, biola, juice, saft, smoothie)
  • Næringsdrikker
    • Hjemmelaget
    • Industrielt fremstilte næringsdrikker eller pulver (kan fås på blå resept)

Matvarer som kan brukes til energiberikning av mat

  • Fett: Olje, margarin, majones, smør, H-melk, fløte, rømme, ost, yoghurt, nøtter, frø
  • Egg 

F.eks.: olje, smør, malte nøtter passer godt i yoghurt, grøt, gryterett, suppe 

 

 

Ved stort vekttap eller manglende vektoppgang, snakk med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Sist oppdatert 06.02.2024