Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Kneproteseoperasjon, revisjon

Første gang man setter inn en kneprotese, kalles det en primær kneprotese. Kneprotese er aktuelt for personer med slitasje og skader i kne. Målet med kneproteseoperasjon er å lindre smerter og forbedre funksjonen i kneet. 90 prosent av kneproteser holder i minst 10 år. Dersom en kneprotese ikke lenger fungerer tilfredsstillende, kan det være aktuelt å skifte protesen. Dette kan gjøres ved å bytte ut hele protesen eller deler av den. En slik protesebytteoperasjon, også kalt revisjonsoperasjon, er naturlig nok mer omfattende enn den første (primære) proteseoperasjonen.

Økende smerter og/eller hevelse i kne, som ikke har vært til stede i kneet tidligere, kan være tegn på at protesen må byttes ut. Dette gjelder også hvis man får følelsen av at kneet er ustabilt eller svikter når man går.
Årsaker til dette kan være; mekanisk, infeksjon i ledd, benbrudd, manglende stabilitet, slitasje av en eller flere deler, havari av implantatet/protesen.

Henvisning og vurdering

Dersom du har knesmerter bør du oppsøke i første omgang gå til fastlegen, som vil undersøke det smertefulle området. Dersom det er grunn til det, blir du henvist til røntgen. Hvis røntgenbilder viser forandring i kneprotesen eller leddet, blir du henvist til ortopedisk poliklinikk.

Før

Kirurgen som planlegger operasjonen informerer deg om behandlingsforløp, opptrening etter operasjon og forventet resultat. Kirurgen vil også informere om eventuelle komplikasjoner som kan skje i forbindelse med operasjonen. 

Når operasjonsdatoen er bestemt, skal du ta kontakt med fysioterapeut for å planlegge opptrening hjemme. Du må på forhånd legge til rette for opptrening i hjemmet ditt, og eventuelt bestille nødvendige hjelpemidler gjennom hjelpemiddelsentralen i kommunen du tilhører.

Før operasjonen tar vi blodprøver og undersøker din allmenntilstand.

Under

På operasjonsavdelingen blir du tatt i mot av operasjonssykepleier og anestesisykepleier. Du vil bli flyttet over i operasjonsseng og anestesilegen gir deg bedøvelse. Den vanligste bedøvelsen ved revisjon av protese er bedøvelse i rygg. Hvis ryggbedøvelse ikke kan benyttes, kan det være aktuelt å legge deg i narkose. Det blir også satt smertelindring i form av sprøyter i selve leddet under operasjonen.


Etter

Etter operasjonen vil du bli kjørt til oppvåkningsavdelingen. Det er nødvendig med god smertelindring. Dette får du i form av smertestillende medikamenter, smerteplaster eller såkalt smertekateter i rygg eller lyske. Det blir også satt smertelindring i form av sprøyter i selve leddet under operasjonen.

Du vil bli kjørt til sengeposten etter 2-4 timer. Etter operasjonen må du ta blodfortynnende medisiner, for å redusere risikoen for blodpropp. Den blodfortynnende medisinen blir gitt enten som sprøyte i magehuden eller som tablett, vanligvis i et tidsrom på fire uker.

Fysioterapeut vil aktivt sjekke mobiliteten din, og gå gjennom sirkulasjonsøvelser med deg. Det er viktig med fysioterapi for å vedlikeholde mobilitet i leddet. Du vil få veiledning av fysioterapeut angående egentrening. Lengden på sykehusoppholdet varierer vanligvis mellom 2-3 dager.

Ved utskrivelse vil du få med deg en henvisning til fysioterapeut. Du får med deg resept på nødvendig smertestillende og betennelsesdempende medisin. Du får også resept på blodfortynnende tabletter eller sprøyter.

Dersom det er nødvendig med sykmelding, må dette avtales med utskrivende lege.

Etter operasjonen kan det opererte kneet som regel belastes fullt. Du vil likevel ha behov for krykker den første tiden, for stabilitetens skyld. Du bør vente med bilkjøring til du ikke lenger er avhengig av krykker, og til foten føles sterk nok. Du skal heller ikke kjøre bil så lenge du bruker medisiner med rød varseltrekant på.

2-4 dager etter operasjonen vil en sykepleier fra sengeposten ringe deg. Du blir vanligvis kalt inn til poliklinisk kontroll etter 3 måneder.

Vær oppmerksom

Dersom du skulle oppleve feber, få økende smerter/hevelse eller rødme i operasjonskneet er det viktig å ta umiddelbar kontakt med lege for vurdering.

Kontakt

Vestbygget Ortopedisk avdeling

Kontakt Ortopedisk avdeling

Vestbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.