Diagnose
Høyt stoffskifte
Høyt stoffskifte (hypertyreose) skyldes overproduksjon av hormonene thyroksin og triiodthyronin. Disse hormonene kontrollerer stoffskiftet. Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet, enten ved hjelp av medisiner, radiojod eller operasjon.
Henvisning og vurdering
Noen pasienter henvises til hormonspesialist (endokrinolog). Dette blir gjort av fastlegen. Hvis det ikke er spesielt alvorlige symptomer, kan det ta noe tid før du kommer til utredning eller behandling. Graviditet, øyeproblem eller kraftige symptomer/svært høye hormonnivå gjør at man skal komme raskt til utredning.
Utredning
Fastlegen din tar blodprøver som måler stoffskiftehormon og andre stoffer som kan si noe om årsaken til at du har høyt stoffskifte.
Hvis det blir funnet knuter i skjoldbruskkjertelen blir du henvist til ultralydundersøkelse og det vil bli vurdert behov for å ta prøve fra knuten (såkalt finnålspunksjonscytologi).
Scintigrafi av skjoldbruskkjertelen kan være aktuelt for å avklare årsaken til sykdommen. Undersøkelsen innebærer å sprøyte små mengder radioaktivt stoff inn i blodet og ta bilder av skjoldbruskkjertelen. Undersøkelsen skal ikke gjøres ved graviditet.
Behandling
Det er tre mulige behandlinger; medisiner, radiojod eller kirurgi. Du vil få informasjon fra legen om hvilken behandling som er aktuell for deg.
Medisiner
Reduserer produksjonen av stoffskiftehormon i skjoldbruskkjertelen. Bedring av symptomene skjer som regel innen 2-3 uker. Vanligvis vil man forsøke å avslutte behandlingen etter 12-18 måneder. Blodprøver og størrelsen på skjoldbruskkjertelen vil si noe om sykdomsaktiviteten og dermed noe om tidspunkt for å forsøke å slutte med medisiner. 30-50 % av pasientene får ikke tilbakefall. Etter avsluttet medikamentell behandling, bør blodprøver kontrolleres etter 4-6 uker, og deretter med tre måneders intervall det første året, samt ved symptomer på oppblussing av sykdommen.
Dersom det er tegn til ny sykdomsaktivitet, kan behandling med radiojod eller operasjon vurderes.
Radiojod
Pasienten får en tablett som inneholder radioaktivt jod. Stoffet samler seg i skjoldbruskkjertelen, der strålingen vil få vev til å skrumpe inn. Behandlingen er anbefalt for pasienter med lite struma (liten forstørrelse av skjoldbruskkjertelen og ukomplisert hypertyreose). Behandlingen skal ikke gis til gravide, eller til kvinner som planlegger å bli gravide de første seks månedene etter behandlingen.
Kirurgi
Operasjon for å fjerne skjoldbruskkjertelen, vanligvis hele. Denne behandlingen er å foretrekke for pasienter som har tegn til utstående øyne som følge av for høyt stoffskifte eller stor forstørrelse av skjoldbruskkjertelen. Pasienten bør ha normalt stoffskifte før operasjonen og blir derfor først behandlet med medisiner. Etter operasjonen trenger pasienten vanligvis behandling med stoffskiftehormon (tyroksin) resten av livet. For å sikre rett dosering blir blodprøvene kontrollert med 4-6 ukers mellomrom til man finner rett dose.
Samvalg
Hva som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Operasjon kan og være aktuelt ved svangerskapsønske.
Oppfølging
Oppfølgingen er avhengig av hvilken behandling du får.
Pasienter som får medikamentell behandling må være oppmerksomme på følgende:
- Ved infeksjon og feber må du ta kontakt med lege for kontroll av hvite blodlegemer. Det kan være aktuelt med behandlingspause frem til prøvesvaret er klart.
- Unngå soleksponering.
- Unngå fysisk belastning så lenge du har symptomer på høyt stoffskifte.
- Høyt stoffskifte kan gjøre at du tåler mindre alkohol.
Kontakt
Østbygget
Endokrinologisk seksjon
Østbygget
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger