Hofte, kikkhullsoperasjon

Kikkhullsoperasjon i hofteleddet er en operasjonsmetode som gir kirurgen tilgang til hofteleddet og strukturer rundt dette gjennom små åpninger (kikkhull) i huden. Dette gir mulighet for å korrigere små, men ofte viktige detaljer i og omkring leddet uten stor arrdannelse.

Årsaker

Målet med kikkhullsoperasjon i hoften, er at pasienten skal kunne bevare hofteleddet lengst mulig. Kirurgen vil prøve å reparere leddet i størst mulig grad.

Jo mer leddet er skadet på forhånd, desto mindre blir muligheten for lindring av operasjon. Selv mindre skader vil ha betydning for slitasje i leddet og det kan bli behov for kunstig hofteledd (hofteprotese) på lengre sikt.

Henvisning og vurdering

Fastleger, fysioterapeuter/manuellterapeuter og kiropraktorer kan henvise til vurdering av operasjon.

Før en eventuell kikkhullsoperasjon i hoften, er det vanlig med en vurdering hos ortopedisk kirurg først. Her diskuteres valg av behandling. Dersom operasjonsbehandling er mulig, vil det likevel være naturlig å diskutere alternativer til operasjon som løsning på hofteproblemet.

Risiko for komplikasjoner og potensielt manglende virking på hofteproblemet er forhold som må gjennomgås før du eventuelt kan gi et informert samtykke til operasjon.

Kikkhullsoperasjon i hofteledd utføres per dags dato ikke ved Stavanger universitetssjukehus. Etter vurdering hos ortoped ved SUS, vil du bli henvist videre til et senter der dette blir gjennomført dersom vi finner indikasjon for videre utredning og operasjon. Fastlegen kan også henvise direkte til et sykehus hvor dette utføres. I Helse Vest gjøres denne type kirurgi ved Kysthospitalet i Hagevik.

Henvisningen bør inneholde

  • høyde
  • vekt
  • blodtrykk 
  • kardiologisk sykehistorie eller relevant anamnese (4MET +)
  • røntgen av bekkenet er nødvendig for å karakterisere hoftefeilen som ligger til grunn for problemet (som for eksempel kan være et MR-funn av en labrumruptur)

Før

Det kan bli nødvendig å utrede hofteleddet med spesialiserte bildeundersøkelser i forkant av en operasjon. Det er viktig å opprettholde aktiviteter som gir en akseptabel grad av ubehag i hoften. I forkant av operasjonen trenger man ikke å trene/tøye spesielt, heller ikke begrense all hverdagsaktivitet.

Videre blir det gjort en vurdering om egnethet for operasjon når det gjelder blant annet hjerte-/lungekapasitet, allergier, spesielle forhold i nakke og luftveier, vurdering av problemer ved tidligere operasjoner/bedøvelser. Sykehusene har ulike rutiner på når dette blir utført i forhold til operasjonstidspunktet.

Under

Om det er klart at operasjon er et behandlingsalternativ for deg, vil du motta et innkallingsbrev fra sykehuset. Her står det hvor og når du skal møte, vanligvis vil det være dagen før operasjonen. Det er vanlig med en kort samtale med kirurgen om eventuelle forhold som du ønsker å ta opp, og kirurgen vil bekrefte at alt ligger til rette for operasjon.

Operasjonsdagen blir du tatt med til operasjonsavdelingen hvor du blir møtt av anestesipersonell. Det er vanlig at operasjonen blir utført i narkose, eventuelt i kombinasjon med annen bedøvelse. Det betyr at du sover under selve behandlingen.

Etter

Etter at operasjonen er ferdig, blir du overført til oppvåkningsavdelingen. Her blir du liggende til alle forhold etter narkose/bedøvelsene er klarert, og du kan overføres til sengepost eller skrives ut. Du kan reise hjem herfra når du er helt våken igjen.

Sårstell er viktig for forebygging av sårproblemer som infeksjon. Litt lekkasje av blodtilblandet væske det første døgnet etter operasjonen er vanlig. Deretter skal såret være tørt og gradvis mindre vondt. Det er normalt at huden er litt rødlig i noen millimeters omkrets av sårene, men sterk rødfarge og varme er et faretegn. Ta kontakt med operasjonsavdelingen (eller annen avtalt helsetjeneste) umiddelbart dersom du mistenker et sårproblem.

Operasjonssårene ved kikkhullsoperasjon er sydd med tråd som må fjernes når sårene er grodd. Kirurgen vil informere deg om når du kan bestille time hos fastlegen for å få fjernet stingene.

Fysioterapi er vanlig etter kikkhullsoperasjon i hoften, og du får med deg henvisning til fysioterapi ved utreise. Det er viktig at du tar kontakt med fysioterapeut med kompetanse på hofte. Gjerne i forkant av kirurgien, slik at du kan starte med rehabilitering tidlig etter kirurgien.

Sykehusavdelingen vil følge deg opp med kontroller etter hofteoperasjonen. Du får time på poliklinikk seks uker etter operasjonen. Ofte blir det tatt et røntgenbilde samme dag, i forkant av konsultasjonen med kirurgen.

Videre oppfølging er seks måneder etter operasjonen, og etter ett år dersom dette vurderes som nødvendig. Du må regne med å bli innkalt gruppevis til etterkontroller som en langtidsoppfølging. Dette vil du få beskjed om god tid i forveien.

Det er viktig at du tenker igjennom om sykehuset kan få bruke resultatene av for- og etterundersøkelser, helt anonymt, til vitenskapelig arbeid. Dette vil du blir spurt om, og dersom du ønsker det, kan du gi din skriftlige godkjenning til dette. Dette er ikke nødvendig for å få behandling, men det er til stor hjelp for sykehuset og det vitenskapelige miljøet om du bidrar. Du kan alltid trekke din godkjenning tilbake på et senere tidspunkt.

Hvor lang sykemelding du trenger, er avhengig av hvilken spesifikk behandling du har fått og hvilke typer arbeidsoppgaver du har. Det kan også spille inn om du har en jobb med fysisk tungt arbeid eller ikke. Det er vanlig med 2–3 måneder for dem med lettere fysisk arbeid, og 3–6 måneder for dem med tyngre fysisk arbeid.

Vær oppmerksom

Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene: ​

  • tung pust
  • blødning i såret
  • væsking fra såret
  • økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • økende hevelse i ett eller begge beina
  • sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • svimmelhet eller besvimelse
  • ​feber

​Blir du akutt syk, ring 113.

Kontakt

Vestbygget Ortopedisk avdeling

Kontakt Ortopedisk avdeling

Vestbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.