Diagnose
Hepatitt C
Hepatitt C er et virus som ofte lager en "kronisk" infeksjon i leveren etter at man er smittet, men finnes i flere varianter (genotyper). Behandlingen er blitt betydelig bedre de siste årene, med mye mer effektive medisiner enn tidligere. De nye medisinene fjerner viruset fra kroppen hos de aller fleste.
Om behandlingen
I dag består hepatitt C-behandling oftest av tablett(er) en gang daglig i 3 måneder og har få bivirkninger. Alle med hepatitt C tilbys behandling uavhengig av genotype.
De fleste med kronisk hepatitt C vil kunne ha infeksjonen uten å oppleve problemer, selv uten behandling. Noen vil likevel over lang tids infeksjon kunne utvikle komplikasjoner uten å merke det underveis, særlig skrumplever (lever med mye arrvev) eller leverkreft.
Etter at vi har fått mye mer effektiv behandling med få bivirkninger, bør derfor alle med hepatitt C infeksjon bli vurdert for behandling. Behandlingen fjerner virus fra kroppen og stopper utvikling av komplikasjoner.
Etter vellykket behandling vil du heller ikke kunne smitte andre med hepatitt C.
Det beste du kan gjøre for leveren din er å unngå alkohol og andre stoffer som kan ha uheldige virkninger på helsen din.
Før
For å bestemme behandlingsopplegg for deg må du ta blodprøver, blant annet for å bestemme hepatitt C genotype (undergruppe). Det vil også bli gjort en fibroscan måling for å avgjøre om det foreligger arrvev i leveren. Leverbiopsi er svært sjelden nødvendig.
Under
Behandlingen blir gitt for å hindre leverskade og hindre smitte. Behandlingen består av tabletter som må tas daglig i 8-12 uker.
Det vil bli tatt blodprøve etter 4 uker og ved avslutning av behandlingen (HCV-PCR).
Etter
3 måneder etter avsluttet behandling tas ny HCV-PCR. Dersom viruset da ikke kan påvises er du kvitt infeksjonen.
Det er svært viktig å være klar over at du kan smittes på ny med hepatitt C dersom du utsetter deg for risikosituasjoner.
Kontakt
Sydbygget
Gastromedisinsk avdeling
Oppmøtested
Poliklinikk:
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger
Bruk hovedinngangen på hovedsykehuset på Våland. Gå inn til venstre og følg skiltene.
Sengepost 4H:
Sydbygget. Benytt hovedinngangen og ta første heis til 4. etasje.
Sydbygget
Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger