Diagnose
Hallux valgus
Hallux valgus kalles ofte også skjev stortå. Stortåen legger seg utover (vinklet i retning lilletå) og kan ligge over tå nummer to. Tilstanden er svært vanlig og operativ behandling er oftest ikke nødvendig.
Årsak og symptomer
Hallux valgus er svært vanlig. Opp mot 50 % av befolkningen kan ha tilstanden i voksen alder og den er vanligere hos kvinner enn menn. Årsaken er uklar. Etter hvert som tilstanden utvikler seg vil det oppstå en ubalanse i muskler og sener som er festet til stortåen. Dette kan bidra til ytterligere forverring av tilstanden. Siden tåen vinkles utover, vil knoken ved stortåens grunnledd stikke ut og skape trykkproblemer i skotøy, og i verste fall sårproblemer. Mange vil derfor oppleve problemer med å finne gode sko. De fleste har imidlertid ingen eller få plager av tilstanden.
Avlastende tiltak
Avlastende tiltak (konservativ behandling) innebærer å prøve ut ulike typer sko og annen støtte for foten. Det er viktig å finne sko med lav hæl, bred forfot og god høyde for tærne. Dersom du har ømme punkter på foten kan du med fordel polstre disse. Prøv også å bruke innleggssåler i skoene. Det kan gi tåen en bedre stilling i skoen. Innleggssåler kan du kjøpe i bandasjistforretning.
Tøyninger av tærne kan virke positivt fordi du opprettholder bevegelighet i leddet. En fotterapeut kan også hjelpe deg med dette. Du kan også ha nytte av smertestillende tabeletter som paracetamol i perioder med smerter i tåen. Fastlegen kan også henvise deg til ortopediingeniør som kan vurdere om du har behov for innleggsåler, fotseng eller spesialsko.
Henvisning og vurdering
Har du problemer med Hallux valgus må du i første omgang oppsøke fastlege for videre råd. Mange kan også få god hjelp og råd hos fotterapeut.
Før
Det er i stor grad fastlegen som står for utredning av tilstanden, og før fastlegen henviser deg til spesialist må du ta røntgenbilder av føttene. I tillegg må du forsøke ut konservativ behandling.
Utredning på sykehuset består stort sett av en undersøkelse ved Ortopedisk poliklinikk. Spesialisten vil undersøke foten og sammen med deg gå gjennom symptomer og den utredningen som allerede er gjort. Du vil få informasjon om den operasjonen som kan være aktuell for deg og hvilke komplikasjoner som kan oppstå etter operasjon. Sammen bestemmer dere så sammen om operasjon eller fortsatt konservativ behandling er det beste.
Under
Operasjon
Det er få pasienter med Hallux Valgus som gjennomgår kirurgisk behandling. Resultatet av kirurgi er ikke alltid er som forventet og det kan oppstå uønskede komplikasjoner. Dersom du opplever store smerter og redusert livsutfoldelse, og du ikke har fått hjelp gjennom konservativ behandling, da kan operasjon være aktuelt.
Dersom du skal opereres for hallux valgus gjøres den dagkirurgisk. Det betyr at du møter på sykehuset og reiser hjem samme dag som operasjonen blir utført. Operasjonen foregår enten i lokalbedøvelse eller i narkose. Behandlingen av Hallux valgus vil avhenge grad av sykdom og av om det er andre lidelser i området.
Etter
Etter operasjon vil du være til observasjon i 1-2 timer. Det er viktig at du har noen som henter deg etter operasjonen og som kan følge deg hjem. Du må også ha noen som kan bo med deg det første døgnet etter operasjonen.
Korreksjon med sandal (Chevron osteotomi)
Ved avslutning av inngrepet har vi satt på en sandal med stiv såle. De første 2-3 dager skal du det meste av dagen sitte med foten høyt. Dette reduserer smerte og hevelse. Deretter kan du ha foten mer og mer ned alt etter hva smertene tillater. Det anbefales å ha et lite innlegg mellom stortåen og nabotåen de første 6 ukene. Dette kan være i form av bomull/kompress eller spesiell silikonsylinder som fås kjøpt hos bandasjist.
Korreksjon med gips (Lapidus prosedyre)
Ved avslutning av inngrepet har vi lagt på gips på foten. Gipsen skal du ha i 6 uker. De første 2-3 dager skal du det meste av dagen sitte med foten høyt. Dette reduserer smerte og hevelse. Deretter kan du ha foten mer og mer ned alt etter hva smertene tillater.
Sykemelding
Varierer fra 2 uker til 2-3 måneder avhengig av yrke og mulighet for tilrettelegging.
Rehabiliteringstid
Det er viktig å ha tålmodighet. Smertene bruker å roe seg i løpet av de første 2-3 ukene. Gangfunksjonen normaliseres i løpet av de første månedene, men total rehabiliteringstid er forventet minst 6 måneder.
Se også informasjonsbrev fra Dagkirurgisk enhet, Hillevåg:
Vær oppmerksom
Ved tegn til infeksjon skal du kontakte ortopedisk avdeling 5G på telefon 51 51 91 80. Tegn på infeksjon er en eller flere av følgende: Økende rødme rundt såret, puss fra såret eller feber.
Tegn på infeksjon mens du bruker gips er en eller flere av følgende: Feber, siving gjennom gips, økende smerter.
Kontakt
Vestbygget
Ortopedisk avdeling
Oppmøtested
Ortopedisk poliklinikk er første kontaktpunkt etter at fastlegen har sendt henvisning. Dersom du skal gjennomføre kirurgisk behandling, blir dette gjort på dagkirurgisk avdeling i Hillevåg.
Vestbygget
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger