Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Hallux valgus

Hallux valgus kalles ofte også skjev stortå. Stortåen legger seg utover (vinklet i retning lilletå) og kan ligge over tå nummer to. Tilstanden er svært vanlig og operativ behandling er oftest ikke nødvendig.

Hallux valgus er ei skeivstilling i stortåa, og blir ofte kalla skeiv stortå. Stortåa er vridd mot vesletåa og kan også liggje over tå nummer to. Tilstanden er svært vanleg, og operasjon er oftast ikkje nødvendig. For nokon kan tilstanden føre til smerter og redusert livsutfalding.

Les mer på helsenorge.no

Årsak og symptomer

Hallux valgus er svært vanlig. Opp mot 50 % av befolkningen kan ha tilstanden i voksen alder og den er vanligere hos kvinner enn menn.  Årsaken er uklar. Etter hvert som tilstanden utvikler seg vil det oppstå en ubalanse i muskler og sener som er festet til stortåen.  Dette kan bidra til ytterligere forverring av tilstanden. Siden tåen vinkles utover, vil knoken ved stortåens grunnledd stikke ut og skape trykkproblemer i skotøy, og i verste fall sårproblemer.  Mange vil derfor oppleve problemer med å finne gode sko.  De fleste har imidlertid ingen eller få plager av tilstanden.

Avlastende tiltak

Avlastende tiltak (konservativ behandling) innebærer å prøve ut ulike typer sko og annen støtte for foten. Det er viktig å finne sko med lav hæl, bred forfot og god høyde for tærne. Dersom du har ømme punkter på foten kan du med fordel polstre disse. Prøv også å bruke innleggssåler i skoene. Det kan gi tåen en bedre stilling i skoen. Innleggssåler kan du kjøpe i bandasjistforretning.

Tøyninger av tærne kan virke positivt fordi du opprettholder bevegelighet i leddet. En fotterapeut kan også hjelpe deg med dette.  Du kan også ha nytte av smertestillende tabeletter som paracetamol i perioder med smerter i tåen. Fastlegen kan også henvise deg til ortopediingeniør som kan vurdere om du har behov for innleggsåler, fotseng eller spesialsko.

Henvisning og vurdering

Har du problemer med Hallux valgus må du i første omgang oppsøke fastlege for videre råd.  Mange kan også få god hjelp og råd hos fotterapeut.   

Før henvisning til spesialist må fastlegen undersøke pasienten og det må tas røntgenbilder. Disse bør bli tatt stående med belastning.  Det må dokumenteres hvilken konservativ behandling pasienten har gjennomført tidligere, og effekten av denne. Pasientens plager må beskrives så nøyaktig som mulig, og en må i henvisningen også kort referere pasientens eventuelle øvrige sykdommer. 

Før

Det er i stor grad fastlegen som står for utredning av tilstanden, og før fastlegen henviser deg til spesialist må du ta røntgenbilder av føttene. I tillegg må du forsøke ut konservativ behandling.

Utredning på sykehuset består stort sett av en undersøkelse ved Ortopedisk poliklinikk. Spesialisten vil undersøke foten og sammen med deg gå gjennom symptomer og den utredningen som allerede er gjort. Du vil få informasjon om den operasjonen som kan være aktuell for deg og hvilke komplikasjoner som kan oppstå etter operasjon. Sammen bestemmer dere så sammen om operasjon eller fortsatt konservativ behandling er det beste.

Under

Operasjon

Det er få pasienter med Hallux Valgus som gjennomgår kirurgisk behandling. Resultatet av kirurgi er ikke alltid er som forventet og det kan oppstå uønskede komplikasjoner. Dersom du opplever store smerter og redusert livsutfoldelse, og du ikke har fått hjelp gjennom konservativ behandling, da kan operasjon være aktuelt.

Dersom du skal opereres for hallux valgus gjøres den dagkirurgisk. Det betyr at du møter på sykehuset og reiser hjem samme dag som operasjonen blir utført. Operasjonen foregår enten i lokalbedøvelse eller i narkose. Behandlingen av Hallux valgus vil avhenge grad av sykdom og av om det er andre lidelser i området.

Ved checron osteotomi retter vi opp skeivheten i stortåen din ved å forskyve den ytre del av mellomfotsknokkelen og deretter festet denne med metallpinne. Videre fjerner vi selve kulen på innsiden av leddet.

Ved lapidus prosedyre retter vi opp skeivheten i stortåen din ved å avstive et ledd i mellomfoten. Videre fjerner vi selve kulen på innsiden av stortåleddet.


Faste

Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du må forberede deg når du skal opereres i narkose eller spinal-/epiduralbedøvelse. Dersom regler om faste og røyking ikke er fulgt, kan du risikere at behandlingen ikke kan gjennomføres.

Du skal ikke spise eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, svart kaffe inntil 2 timer før planlagt inngrep. Unngå røyk, snus, tyggegummi, sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette vil du bli orientert om på sykehuset før operasjonen.

Barn kan drikke vann, saft og eplejuice opp til én time før operasjon. Barnet kan få morsmelk/-erstatning, banan og yoghurt opp til 4 timer før operasjon. Mat og vanlig melk skal ikke inntas siste seks timer før operasjon.

​Smykker​

Ringer, klokker, piercing, kontaktlinser, sminke og neglelakk må fjernes før operasjonen. Briller, høreapparat og tannproteser kan du ha på deg/med deg. Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen.

​Medisiner​

Ta med deg alle medisiner som du benytter til vanlig til sykehuset (alternativt en liste over alle medisiner). Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Husk også å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom må disse tas med.

Etter

Etter operasjon vil du være til observasjon i 1-2 timer. Det er viktig at du har noen som henter deg etter operasjonen og som kan følge deg hjem. Du må også ha noen som kan bo med deg det første døgnet etter operasjonen.

Korreksjon med sandal (Chevron osteotomi)

Ved avslutning av inngrepet har vi satt på en sandal med stiv såle. De første 2-3 dager skal du det meste av dagen sitte med foten høyt. Dette reduserer smerte og hevelse. Deretter kan du ha foten mer og mer ned alt etter hva smertene tillater. Det anbefales å ha et lite innlegg mellom stortåen og nabotåen de første 6 ukene. Dette kan være i form av bomull/kompress eller spesiell silikonsylinder som fås kjøpt hos bandasjist.

Ytterst ligger det en kompresjonsbandasje for å redusere blødning. Dersom denne ikke føles for trang kan den tas av dagen etter operasjonen. Føles den for trang tar du den av før.

Bandasjen på såret skiftes dersom den blir våt eller det blør gjennom den. Er den tørr og ren kan den skiftes på med 4-5 dagers mellomrom. Det anbefales ikke å tilføre såret sårsalver/desinfiserende væsker o.l. Bandasjen brukes minst til stingene er fjernet.

Etter 3 dager kan du dusje med bandasjen på. Etterpå tas bandasjen av, såret skal lufttørke og det legges på ny bandasje. Bading/svømming tidligst etter 4 uker.

Du kan bevege ankelen umiddelbart og dette er viktig for å opprettholde bevegelse. De første 6 ukene skal du belaste med sandalen på. Det anbefales å belaste med flat fot for å unngå mye belastning på forfoten. Etter 6 uker kan du belaste normalt med vanlige sko. Du skal gradvis øke belastningen etter hva smertene tillater. Når du kan gå uten å halte kan du starte med lett jogging o.l.

Det er i utgangspunktet ikke behov for fysioterapi, men dersom du føler at bevegelsen/balansen/styrken er dårlig kan du bestille time direkte hos ønsket fysioterapeut. Det er ikke behov for henvisning fra lege.

Du får resept (elektronisk) på smertestillende i form av Paracet og tramadol. Det skal brukes på følgende måte:

  • Paracet 500 mg. 1-2 tbl inntil 4 ggr daglig
  • Tramadol 50 mg, 1 tbl inntil 3 ggr daglig. Denne tabletten tar du dersom Paracet ikke er tilstrekkelig. OBS rød trekant og må ikke kombineres med bilkjøring.

Du blir kalt inn til kontroll med røntgen ved ortopedisk poliklinikk fortrinnsvis hos den som opererte, 6 uker etter operasjonen. All videre oppfølging foregår ved ortopedisk poliklinikk.

Stingene fjernes etter 2-3 uker hos din fastlege. Du må selv bestille time til dette.

Korreksjon med gips (Lapidus prosedyre)

Ved avslutning av inngrepet har vi lagt på gips på foten. Gipsen skal du ha i 6 uker. De første 2-3 dager skal du det meste av dagen sitte med foten høyt. Dette reduserer smerte og hevelse. Deretter kan du ha foten mer og mer ned alt etter hva smertene tillater.

Du kan bevege fritt i kne, hofte og tær umiddelbart etter operasjonen. Dette er viktig for å opprettholde bevegelse. Du skal totalavlaste med gipsen i 6 uker, deretter får du lov til å delbelaste med en støvelortose som du vil få tilpasset ved 6 ukerskontrollen. Støvelortosen skal du bruke i ytterligere 4 uker.

Etter ca 10 uker kan du belaste foten fullt, avhengig av funn ved kontroll. Det er viktig å komme i gang med belastning og du kan bruke vanlige sko. Du må særlig ha fokus på bevegelse i ankel. Du skal gradvis øke belastningen etter hva smertene tillater. Når du kan gå uten å halte kan du starte med lett jogging o.l.

Det er i utgangspunktet ikke behov for fysioterapi, men dersom du føler at bevegelsen/balansen/styrken er dårlig kan du bestille time direkte hos ønsket fysioterapeut. Det er ikke behov for henvisning fra lege.

Du får resept (elektronisk) på smertestillende i form av Paracet og tramadol. Det skal brukes på følgende måte:

  • Paracet 500 mg. 1-2 tbl inntil 4 ggr daglig
  • Tramadol 50 mg, 1 tbl inntil 3 ggr daglig. Denne tabletten tar du dersom Paracet ikke er tilstrekkelig. OBS rød trekant og må ikke kombineres med bilkjøring.

Videre skal du bruke blodfortynnende på denne måten:

  • Klexane 40 mg sprøyte settes i magen 1 gang daglig så lenge du har gips. Du vil få opplæring før utreise.
  • Albyl-E 75 mg 1 tbl daglig. Startes når gipsen er tatt av og erstatter klexane. Du skal bruke denne frem til du får belaste fullt på foten.

Du kalles inn til kontroll med røntgen ved ortopedisk poliklinikk fortrinnsvis hos den som opererte deg 2-3, 6 uker og 10 uker etter operasjonen. All videre oppfølging foregår ved Ortopedisk poliklinikk, SUS.
Stingene fjernes ved første kontroll etter 2-3 uker og gipsen skiftes.

Sykemelding

Varierer fra 2 uker til 2-3 måneder avhengig av yrke og mulighet for tilrettelegging.

Rehabiliteringstid

Det er viktig å ha tålmodighet. Smertene bruker å roe seg i løpet av de første 2-3 ukene. Gangfunksjonen normaliseres i løpet av de første månedene, men total rehabiliteringstid er forventet minst 6 måneder.

Se også informasjonsbrev fra Dagkirurgisk enhet, Hillevåg:

Hallux Valgus Lapidus prosedyre (pdf)

Hallux Valgus Chevron osteotomi (pdf)

Vær oppmerksom

Ved tegn til infeksjon skal du kontakte ortopedisk avdeling 5G på telefon 51 51 91 80. Tegn på infeksjon er en eller flere av følgende: Økende rødme rundt såret, puss fra såret eller feber.

Tegn på infeksjon mens du bruker gips er en eller flere av følgende: Feber, siving gjennom gips, økende smerter.

Kontakt

Vestbygget Ortopedisk avdeling

Kontakt Ortopedisk avdeling

Oppmøtested

Ortopedisk poliklinikk er første kontaktpunkt etter at fastlegen har sendt henvisning. Dersom du skal gjennomføre kirurgisk behandling, blir dette gjort på dagkirurgisk avdeling i Hillevåg. 

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg ligger i Torgveien 21A, like ved Kilden kjøpesenter. Åpningstiden er fra 07.15-19.00 på hverdager og 07.15-17.00 på fredager.

Vestbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.