Undersøkelse
Gastroskopi
Gastroskopi er en undersøkelse av spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen ved hjelp av et gastroskop. Et gastroskop er en bøyelig slange som kan overføre fargebilder fra kroppens indre til en skjerm. Formålet med gastroskopi er å påvise eller utelukke sykdommer som betennelse, sår eller godartede/ondartede svulster. Man kan ta vevsprøver fra slimhinna, og enkelte tilstander kan behandles.Introduksjon
Henvisning og vurdering
Det er fastlegen eller avdelingen du er tilknyttet som henviser til undersøkelsen.
Før
Under
Umiddelbart før undersøkelsen kan du få sprayet lokalbedøvelse i svelget. Denne virker i omtrent 1/2 time. Det hender at det blir gitt en sprøyte med beroligende middel. Du vil få plassert en plastring mellom tennene for å hindre at du biter i skopet. Eventuelle løse tenner må tas ut før undersøkelsen begynner.
Gastroskopet er en fingertykk bøyelig slange som er tynnere enn mye av den maten du svelger ned.
Vi fører gastroskopet inn gjennom munnen, nedover spiserøret og videre ned i magesekken og tolvfingertarmen. Luft blåses inn for å utvide området slik at legen får best mulig oversikt. Mens undersøkelsen pågår, ligger du på venstre side på en benk. Brekningstendens, trykkfornemmelse og oppblåsthet er vanlige ubehag. Undersøkelsen varer vanligvis mellom 5 og 10 minutter.
Undersøkelse ved barne- og ungdomspoliklinikken
Ved barne- og ungdomsklinikken foregår selve gastroskopiundersøkelsen i narkose på gastroenterologisk poliklinikk. Ved hjelp av et kikkertlignende rør (fiber-endoskopi) blir spiserør, magesekk og tolvfingertarm undersøkt og det tas eventuelt en vevsbit (biopsi) til videre undersøkelse.
Endelig svar på vevsprøven foreligger etter 4-6 uker. Kontroll avtales før utskrivelse. Det er viktig at barnet står på normal kost (glutenholdig) inntil undersøkelsen er utført for å få et riktig svar på vevsprøven.
Etter
Det forekommer nesten aldri skader på spiserøret, magesekken eller tolvfingertarmen av selve skopet. Hvis det blir fjernet polypper, kan det imidlertid en sjelden gang oppstå blødninger og det kan da bli nødvendig at du blir på sykehuset til observasjon.
Videre oppfølging
Legen vil fortelle deg om resultatet av undersøkelsen. Fastlegen din får rapport om undersøkelsen, og resultatet av eventuelle vevsprøver i løpet av tre til fire uker.
Vær oppmerksom
Dersom det oppstår spesielle problem etter undersøkelsen, som oppkast av blod, svart og tjæreaktig avføring eller kraftige magesmerter, kan du ta direkte kontakt med sykehuset.