Undersøkelse

Fosterdiagnostikk

Fosterdiagnostikk innebærer å stille en diagnose på fosteret før fødselen. Vi kan bruke ultralydundersøkelser, genetiske undersøkelser av celler i fostervannet eller fra morkaken, og blodprøver av mor.

Om fosterdiagnostikk

Metodene som brukes deles i ikke-invasive metoder og invasive metoder. Diagnostikken er regulert av Bioteknologiloven.

Veiledning om fosterdiagnostikk og NIPT (ikke-invasiv prenatal test)


 

Henvisning og vurdering

For å få utført fosterdiagnostiske prøver og undersøkelser ved et fosterdiagnostisk senter må det foreligge en medisinsk indikasjon.

Hvis fosterdiagnostikk er aktuelt bør det tidligst mulig i svangerskapet sendes en henvisning fra din jordmor eller fastlege til nærmeste avdeling for medisinsk genetikk. Henvisningen må inneholde informasjon om foreløpig svangerskapslengde, basert på dato for siste menstruasjon.

Før

Under

Prøvene og undersøkelsen utføres på fostermedisinsk avdeling av leger og jordmødre, avhengig av type undersøkelse.

Metoder uten inngrep (ikke-invasive metoder)

Ikke-invasive metoder medfører ingen risiko for mor eller foster. Det er viktig å forstå at disse metodene kun gir et risikoberegning. Det vil si at en negativ test (lav risiko for sykdom) ikke gir garanti for at fosteret er friskt. En positiv test (høy sannsynlighet for sykdom) krever bekreftelse med invasiv diagnostikk. 

Tidlig ultralyd med måling av nakkeoppklaring (nakketranslusensmåling): utføres mellom svangerskapsuke 11 og 14. Alle fostre har i denne perioden en liten væskebrem under huden i nakken som kalles for nakketransluens eller nakkeoppklaring. Hvis oppklaringen har økt, er det større risiko for kromosomforandring, for eksempel Downs syndrom (trisomi 21). Økt nakkeoppklaring kan også ses ved andre tilstander som for eksempel hjertefeil, men fosteret kan også være helt friskt.


Blodprøver av mor: NIPT-test (ikke-invasiv prenatal test) er en  blodprøve som kan brukes til å analysere arvestoffet til fosteret (DNA) for noen kromosomforandringer. DNA fra fosteret finnes i små mengder i mors blod. Testen kan utføres fra svangerskapsuke 10. Alle som skal ha NIPT-test må levere signert samtykke og må også bekrefte at de har hatt veiledning om tidlig ultralyd og fosterdiagnostikk.

Metoder med inngrep (invasive metoder)

Hvilke analyser som utføres er avhengig av henvisningsårsaken og en total risikovurdering

Morkakeprøve

Morkakeprøve utføres etter fullgåtte 11 svangerskapsuker med ultralydveiledet tilgang gjennom mors mage eller skjeden.


Fostervannsprøve

Fostervannsprøve utføres tidligst etter fullgåtte 15 svangerskapsuker med ultralydveiledet innstikk gjennom mors mage.

Invasive metoder kan medføre en viss risiko for spontanabort, for tidlig vannavgang eller for tidlig fødsel.

Svangerskapslengde vurderes av legen som tar prøven, basert på målingen fosterets størrelse den aktuelle dagen prøven skal tas.

Etter

Ved invasive metoder vil Avdeling for medisinsk genetikk (Haukeland universitetssjukehus) analysere prøvene. Resultatet fra prøvene blir formidlet til deg fra lege eller jordmor ved fødepoliklinikken/ultralydlaboratoriet. Du vil innkalles til samtale når svarene fra undersøkelsen er klare.

Kontakt

Østbygget Fostermedisinsk poliklinikk

Kontakt Fostermedisinsk poliklinikk

Oppmøtested

Østbygget, første etasje.

Benytt inngang 6.

Besøkstider

  • I dag 08:00 - 15:30
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Betongbygg med skyvedør. Foto.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Praktisk informasjon

Alle fødende bør ringe fødetelefonen før de drar inn til sykehuset.

Det er erfarne jordmødre som svarer når du ringer Fødetelefonen. Her vil vi lytte til det du forteller, gi deg råd og sammen med deg planlegge hva som skal skje videre. Fødetelefonen er for akutte problemstillinger (tilsvarende nødtelefon 113).

Du kan dessverre ikke bruke denne tjenesten til rådgiving som ikke haster og kan vente til du tar kontakt med egen lege, jordmor eller legevakt. Når vi vurderer det slik at problemstillingen kan bli løst der, vil vi be deg om å ta kontakt med en av disse.

Ved henvendelser etter fødsel/hjemreise kontakter du den barselavdelingen du var innlagt på:

7I: 51 51 26 32

7G: 51 51 87 78

Vår besøksadresse:

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger, Sydbygg, 1. etasje.

Bruk inngang 1 (hovedinngangen) og følg rød stripe på gulvet til trapp eller heis.​

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Vi legger til rette for at partner/ledsager kan være med den gravide/fødende. H​er finner du informasjon om hvilke tiltak som gjelder på poliklinikk, under fødsel (for eksempel keisersnitt) - og ved barselavdelingen og barselhotellet.

​Parkerin​​gshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet. Fra parkeringshuset kan du ta heisen rett opp i sykehusets hovedinngang.

For å komme til parkeringshuset, følger du skiltene fra Fylkeslege Ebbells gate. Parkeringshuset er godt belyst og videoovervåket.

Se mer info www.sus.no/parkering

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (maks 15 minutter). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede. Disse har en tidsbegrensning på fire timer. Det finnes også tolv parkeringsplasser reservert bevegelseshemmede i parkeringshuset under St. Svithun Hotell. Disse plassene er avgiftsbelagt på lik linje med annen parkering på sykehusområdet.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris. Dette gjelder parkering i parkeringshuset. Prisen for langtidspårørende er 300 kroner per uke (normalpris 144 kroner per døgn). Avdelingen du skal besøke, må fylle ut en rekvisisjon for å få kjøpt parkeringsbeviset hos Q-park.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet og betaler​ som vanlige gjester. Dette på grunn av den store økningen i el-bilder på sykehusområdet den siste tiden. I parkeringshuset er ​det ladestasjoner for el-bil.