Undersøkelse, Lappetest

Epikutantest ved allergi

Ved epikutantest, også kalt lappetest, legger vi testmateriale i små kammer direkte på huden, vanligvis på ryggen. Testen brukes ved mistanke om allergi mot stoffer som kommer i kontakt med huden. Testmaterialet skal ligge på i 48 timer. Testen leses av etter 72 timer, i noen tilfelle også etter 5-7 dager

I henvisningen bør legen skrive om man mistenker kontaktallergi mot spesielle produkter. Hvilket yrke pasienten har og evt. eksponering for kjemiske stoffer er nyttig informasjon. Oppdatert medikamentliste er viktig.   

Før

Du må ikke smøre huden på ryggen med kortisonkremer de siste to til tre ukene før testen skal legges på. Dersom du bruker Prednisolon tabletter over 10 mg per dag, kan du ikke ta testen. Du bør ikke ha fått sol på ryggen de siste fire ukene før testen blir lagt. Hvis du mistenker at du reagerer på spesielle produkter(kosmetikk, kremer o.l.), kan du ta med disse til konsultasjonen.

Under

Testkamrene/testmaterialet tapes fast med plaster på ryggen. Vanligvis blir testområdene markerte med tusj. Av og til plastrer vi en liten bit av stoffet vi mistenker allergi mot direkte på huden. 
 
Prosedyren kan ta opp til en halvtime, avhengig av hvor mange tester som skal legges.

Epikutantest.Bilde.

Illustrasjonsbilde som viser hvordan testen blir festet og merket på huden. Foto: Oslo universitetssykehus

Etter

Forholdsregler før avlesning hos hudlege:

  • Unngå kroppslig aktivitet som fremkaller svette.
  • Du må ikke bade /dusje eller vaske hudområdet hvor tapen er festet i tiden før du skal til lege for avlesning av testen.
  • Utsett ikke testområdet for soling.
  • Unngå å klø på hudområdet der testen ligger.
  • Unngå store bevegelser og gnissing mot testområdet (plasteret kan løsne).

Testen leses av på poliklinikken eller hos henvisende hudlege. Når testen er lest av, vil du få informasjon om allergi er påvist eller ikke og evt. hvilket eller hvilke produkter du bør unngå å komme i kontakt med. De fleste trenger ikke oppfølging på sykehus.

Vær oppmerksom

Det er sjeldent med komplikasjoner etter epikutantesting. I noen tilfeller kan reaksjonen på testmaterialet bli så kraftig at utslettet må smøres ned med sterke lokale steroider i noen dager for å dempe kløe.

Kontakt

Department of Dermatology and Venereology

Kontakt Department of Dermatology and Venereology

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.

​For å få behandling hos hudavdelingen trenger du henvisning fra lege. Dersom du har (eller har mistanke om) kjønnssykdommer, kan du ta kontakt på telefon 915 80 241 uten henvisning.

Les mer: Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner