Undersøkelse

Benmargsprøve fra hoften

Benmarg finner vi i hulrommet i mange av knoklene i kroppen. Det er her produksjonen av blodcellene foregår, både hos voksne og barn. En benmargsprøve viser hvordan blodproduksjonen er, og om det eventuelt er tegn på sykdom der. Prøven blir gjort i lokalbedøvelse. Det er vanlig å ta benmargsprøve fra hoftekammen eller brystbenet.

Hvorfor gjennomfører vi undersøkelsen/behandlingen?

Dette er en viktig undersøkelse for å studere og påvise sykdom i blodcelledannelsen. Undersøkelsen blir gjort ved blodcellemangel (for eksempel ved anemi) og ved mistanke om blodkreft (leukemi), lymfekreft, benmargskreft (myelomatose) og spredning av annen kreftsykdom til beinmargen.  

Hvordan kan jeg forberede meg?

Si fra om du bruker blodfortynnende medisiner eller om du har reagert på lokalbedøvelse tidligere. Enkelte blodfortynnende medikamenter må du stoppe med i god tid før undersøkelsen. Ta kontakt med henvisende lege hvis du bruker dette.

Hvordan foregår behandlingen/undersøkelsen?

Lege/sykepleier vil først informere deg om undersøkelsen, og hvordan den blir gjennomført. Benmargsprøven kan vi ta fra hoftekammen (crista iliaca) eller brystbenet (manubrium sterni).

Området der prøven blir tatt, blir vasket med desinfiserende middel, og du får deretter lokalbedøvelse. Du vil kjenne forbigående svie/spreng av bedøvelsesstikket. Bedøvelsen har god og rask effekt. Legen setter inn en beinmargsnål og suger ut den flytende benmargen (aspirat) og tar eventuelt også ut en vevsbit (biopsi).

Gjør det vondt?

Selve benmargsprøven kan være litt ubehagelig, men skal ikke gjøre vondt. Når vi tar ut den flytende benmargen, kan du føle et kortvarig og ubehagelig sug eller press. Når vi skal ta ut vevsprøven, er det vanlig å kjenne noe trykk/spreng i hofteregionen. En del kan kjenne smerte/ubehag nedover i benet. Dette er ikke farlig. Noen kan kjenne lokal ømhet når bedøvelsen går ut.

De fleste pasienter oppfatter undersøkelsen som lite smertefull.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen, inkludert klargjøring, bedøvelse og prøvetaking tar vanligvis rundt 15–20 minutter.

Hva skjer etterpå?

Etter prosedyren vil lege eller sykepleier komprimere innstikkstedet slik at eventuell blødning stopper. Deretter dekker vi til såret med en bomullspad og et gjennomsiktig plaster. I enkelte tilfeller trengs noe lenger kompresjon, og du kan bli bedt om å ligge på ryggen i noen minutter til eventuell blødning har stoppet. Du kan bevege deg som normalt og reise hjem rett etter undersøkelsen, hvis ikke annet er avtalt.

Sjekk innstikkstedet etter cirka en halvtime for å sjekke at det ikke blør. Ved blødning, trykk/komprimer, og forsterk eventuelt bandasjen. Du bør holde plaster/bandasje tørt i to dager etter prøvetaking. Ved behov for å dusje i denne perioden anbefaler vi dusjbandasje. Deretter kan du fjerne bandasjen, men ved behov kan du sette på en ny bandasje/plaster i ytterligere noen dager.

Det varierer når svaret på undersøkelsene foreligger, dette kan ta mellom noen timer og flere uker. Legen som er ansvarlig for din behandling vil gi deg svar når resultatet foreligger.

Bivirkninger og komplikasjoner

Bortsett fra ømhet i området i et par dager, er det veldig sjeldent med bivirkninger eller komplikasjoner fra undersøkelsen.

Kontakt

Kreftbygget Hematologisk sengepost 2K

Kontakt Hematologisk sengepost 2K

Oppmøtested

Bruk inngang 9 (1. etasje)

Kreftbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.

Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Du kan bestille taxi fra automat ved hotellresepsjonen på sykehuset. Sykehushotellets resepsjon er bemannet hele døgnet.

Informasjonsdesken ved hovedinngangen kan også hjelpe med å bestille taxi frem til kl. 21.00 på hverdager og kl. 19.00 i helger og på helligdager.

Når informasjonsdesken er stengt, kan vakt og sikring (vekter) hjelpe med å bestille taxi ved behov.

Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller Vy for ruter og rutetider.

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Pårørende er en viktig ressurs i behandlingen og omsorgen for sine nære, men kan også ha behov for støtte og hjelp til å mestre sin egen livssituasjon.

Les mer om pårørendes rettigheter og ressurser for deg som er pårørende.

​Åpen kontakt er et tilbud til deg som på grunn av sykdom eller sykdomsutvikling, kan forvente behov for akutt innleggelse i sykehuset. Det skal være et supplement, ikke en erstatning, for primærhelsetjenestens tilbud om omsorg og behandling. Pasient, pårørende eller primærhelsetjenesten skal kunne ta kontakt med den aktuelle sengepost for avklaring av problemstillinter relatert til sykdom eller behandling du har vært innlagt for.