Behandling

Åreknuter - laserbehandling

Åreknuter er utvidete slyngete blodårer (vener) like under hudoverflaten. Ved laserbehandling fører vi et tynt kateter gjennom et lite hull i huden og inn i venen. En laser plasseres deretter i kateteret. Det intense lyset fra laseren varmer opp venen og gjør at den lukkes.

Før

Du kan spise en lett frokost før operasjonsdagen. Ta Paracet én time før operasjonen:

  • Voksne under 55 kg: 2 tabletter på 500 mg
  • Voksne over 55 kg: 3 tabletter på 500 mg

Før operasjonen får du også beroligende. Av den grunn kan du ikke selv kjøre bil hjem etter operasjonen.

Under

Behandlingen gjøres med lokalbedøvelse. Ved hjelp av ultralyd finner vi de store venene som er årsaken til åreknutene. Disse venene lukker vi med laser.

Det er ofte nødvendig å fjerne selve åreknutene, dette gjøres med små innstikk, og man hekler/drar åreknutene ut. De små snittene lukkes med strips. Det er ikke nødvendig å sy huden.

Etter

Etter behandlingen kan du gå selv ut fra operasjonsstuen. Du kan gå som normalt samme dag, og forlater sykehuset rett etter behandlingens slutt.

Du trenger ikke sykemelding og du kan gå på jobb dagen etter behandlingen. Det legges på en komprimerende bandasje som du skal ha på i en uke. Denne bandasjen gir kompresjon og  god smertelindring.

De små innstikkene gror i løpet av en uke, og det er kun beskjedne spor etter disse 3-4 måneder etter behandlingen.
 
Det kan være misfarging i huden i 2-3 uker etter behandlingen, som blåmerker av forskjellig størrelse. Noen har smerter, men hos de fleste er det nok med reseptfrie smertestillende medikamenter for å stille smertene. 
 
Det er vanlig at området er ømt, klør, svir og føles stramt. Plagene er verst etter en uke og varer vanligvis en uke. Du bør unngå å dusje det opererte benet ettersom den komprimerende bandasjen skal ligge på i en uke etter operasjonen.

Vær oppmerksom

I sjeldne tilfeller kan det oppstå sårinfeksjoner. Ved tegn på smerter, hevelse, rødhet og varme kan det være tegn på infeksjon. Da må du ta kontakt med din fastlege.

Kontakt

Vestbygget, inngang 5 Kirurgisk kar/thorax-enhet

Kontakt Kirurgisk kar/thorax-enhet

Oppmøtested

Vestbygg, 4. etasje. Bruk inngang 5.

En ambulanse utenfor inngang 5

Vestbygget, inngang 5

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.