Velkommen til dialyseavdelingen

Pasient får dialysebehandling

​Hvorfor dialyse?

Nyrene har flere oppgaver i kroppen som å skille ut avfallsstoffer og overskuddsvæske, regulere blodtrykket og så danne et hormon som stimulerer beinmargen til å lage røde blodlegemer. Når nyrene svikter er hemodialyse en behandlingsform som brukes for å erstatte tapt nyrefunksjon.

Hemodialyse er en behandling som renser blodet og hvor overskuddsvæske kan fjernes via et dialysefilter og en dialysemaskin. Kroppen produserer kontinuerlig avfallsstoffer, og behandlingen med hemodialyse må gjøres regelmessig. De fleste trenger hemodialyse 4–5 timer per behandling, 3 ganger i uken.

Nesten alle pasienter i hemodialyse har redusert urinproduksjon som følge av redusert nyrefunksjon. Det gjør at væskeinntaket må begrenses for å unngå at væske hopes opp i kroppen. Det kan medføre tungpust og hevelser. Tommelfingerregel er at du kan drikke 800 ml pluss det som er produsert av urin dagen før.

Eksempel: Har du produsert 1000 ml urin dagen før, kan du drikke 1800 ml væske. Hvis du ikke har produsert urin, kan du drikke 800 ml. Vær obs på at det er mye væske i mat som sauser, grøt og suppe.

For å gjennomføre dialyse trenger du tilgang til blodårene. Foretrukket metode er en AV-fistel. AV-fistel er en kobling mellom en vene og en pulsåre i armen. Fistelen opereres inn av en karkirurg. Fistelen er moden for bruk etter 6–12 uker.

Dialysekateter er en alternativ tilgang til blodårene. Kateteret er en silikonslange med tilkoblinger som legges inn i en stor blodåre på brystet. Når kateteret ikke er i bruk, pakkes det inn med bandasje og plaster. Hvis dialysebehovet er akutt, brukes et kateter som legges i en blodåre på halsen eller i lysken. Dette kan brukes en begrenset tid.

Generelt

  • Før og etter hver behandling må du veie deg. Vekten brukes til å anslå hvor mye overskuddsvæske du har i kroppen.
  • Dialyseavdelingen på SUS har 24 dialysestasjoner og du vil få faste oppmøtedager, men ikke fast sitteplass. Medisinske og driftsmessige forhold kan føre til bytte av behandlingstidspunkt.
  • 1-2 sykepleiere passer på deg og har ansvaret for deg under hver behandling. Si ifra til sykepleierne hvis du føler deg uvel eller har spørsmål.
  • Du vil få et brødmåltid under behandlingen.
  • Det er viktig å opprettholde god personlig hygiene. Unngå bruk av sterke parfymer.
  • Når du starter i dialyse testes du for hepatitt, HIV og tuberkulose. Du vil bli vaksinert mot hepatitt B, hvis det ikke allerede er gjort.
  • Det tas regelmessig prøve fra endetarmen for å kartlegge om du er bærer av visse bakterier.
  • Dialyseavdelingen samarbeider med hjemmesykepleien for de som har det. Det er ikke anbefalt at dialysepasienter bruker multidose ettersom det ofte er medisinendringer.

Transport

Dersom du har behov for transport til og fra behandling vil du få tilbud om det. Transport alternativene er egen bil, kollektivt eller drosje. Kostnadene vil bli dekket. Egenandel vil forekomme ved drosje som transport.

Sammen finner vi det rette tilbudet for deg.  ​

Legevisitt

Det er legevisitt på mandager og tirsdager. Trenger du å fornye resepter må du ta det opp denne dagen. Blodprøver tas regelmessig for å evaluere behandlingen. Ved akutt sykdom eller ved spørsmål om andre tilstander som ikke er knyttet til din nyresykdom/-behandling, kontakter du legevakt eller fastlege.

Spør oss hvis du lurer på noe!


Åpningstider:

Mandag til fredag: kl 07.00–21.30
Lørdag: kl 07.30–15.00
Søndag: kl 14.00–21.30

Telefon: 51518792/93

Sist oppdatert 20.02.2023