Mor med barn på brystet. Foto.

Hud til hud

- gir varme, trygghet og den mest skånsomme starten på livet.

Mor med barn på brystet. Foto.
Rett etter at barnet ditt er født, blir barnet løftet opp til brystet ditt, så sant det er mulig. Dette gjelder også når barnet er født ved keisersnitt.

Ditt bryst er et perfekt sted for en nyfødt. Her er du varmest, og barnet hører hjerteslagene og stemmen din. Dette er kjente lyder fra det livet barnet hadde i livmoren. Ved å la barnet få ligge naken mot din hud den første tiden etter fødselen, blir overgangen til det nye livet mest mulig skånsom.

Far, partner eller en annen omsorgsperson kan også legge barnet hud mot hud for å trøste det og gi varme.

Trygghet og varme i barseltiden

Et barn som får ligger mye hud til hud, søker oftere etter mors bryst. Da kommer melkeproduksjonen fortere i gang.


​Dersom barnet ditt er født litt for tidlig, vil hud mot hud gi mindre varmetap hos barnet, og barnet kan bruke energien sin til å vokse.

Lære barnet å kjenne

Når barnet ligger naken inntil huden din, lærer dere hverandre fortere å kjenne. Du blir mer observant overfor barnets behov og tryggere den dagen du skal hjem fra sykehuset.

Dagene på barselavdelingen er viktige både for deg selv og barnet. Vi ønsker å tilrettelegge for at du er sammen med barnet ditt hele tiden under oppholdet, så sant det er mulig. Vi anbefaler lite besøk og mest mulig ro og hvile. Gi gjerne beskjed til venner og kolleger at du vil vente med besøk til dere kommer hjem.


Les mer om barseltiden på våre nettsider:  https://helse-stavanger.no/behandlinger/fodsel-og-barsel  

Sist oppdatert 23.05.2023