Sykehusklovnene

Vi får besøk av sykehusklovner på barne- og ungdomsklinikken omtrent fire dager i måneden. Klovnene bidrar til å gjøre oppholdet til barn og unge på sykehuset bedre.

Sykehusklovner med et barn i en sykeseng

Foto: Sykehusklovnene

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn! 

Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet. 

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Et klovnemøte kan også være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg. 

Det ikke så mange vet, men som helsepersonell kan fortelle om, er at Sykehusklovnene bidrar til at medisinske prosedyrer løses både bedre og raskere. Klovnenes tilstedeværelse reduserer også behovet for beroligende midler og uønsket bruk av tvang. Forskning viser også at latter og glede reduserer smerte, styrker immunforsvaret og gir mindre stress.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen av situasjonen. Slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin, og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund. 

Du kan lese mer om Sykehusklovnene her.

Sist oppdatert 22.05.2024