Råd for blæretrening

Blæretrening er basisen i all behandling av barn med tisseproblemer på dagtid. Målet er at barnet skal tisse hyppig, regelmessig og fullstendig og derigjennom lære å kjenne tissetrang og ta kontroll over blæren og tissingen.

En ung jente sitter på toalettet

Blæretrening er basisen i all behandling av barn med tisseproblemer på dagtid. Foto: Colourbox.

Hva skal d​u gjøre?

 1. Gå på do og tiss når du kjenner trang, aldri gå og ”hold” deg.
 2. Tiss til faste tider, selv om du​​ ikke kjenner trang. Hvor lang tid det skal gå mellom hver gang du tisser avtaler du med helsesøster, uroterapeuten eller lege
 3. Den letteste delen av jobben er å tisse rett etter at du har stått opp, og like før du legger deg. For resten av dagen må du velge faste tider.
 4. Tissetidene må være tilpasset dine rutiner på skolen, SFO, hjemme og dine fritidsaktiviteter. Sett deg ned med mamma og pappa og lag en plan.
 5. Det er ikke lett å huske klokkeslett. Derfor bør tissetidene knyttes til bestemte rutiner i hverdagen.
 6. Du må skrive de avtalte tidene på et skjema som du lærer deg utenat, eller som du har med deg. Du kan bruke vårt skjema eller lage ditt eget.
 7. Det er ditt ansvar å passe tidene. Mamma, pappa, lærer på skolen eller SFO leder kan gjerne hjelpe deg å huske tidene, men de kan ikke gå på do for deg!
 8. Prøv å tisse på riktig måte slik at du tømmer blæren. Ta deg god tid, dette er viktig, alt annet kan vente! Sitt godt på doen med beina på gulvet eller på en skammel. Hvis du står, må du ta buksene helt ned. Øv på å slappe godt av, og la tisset renne av seg selv.

PS. Til mamma og pappa: dette må ikke bli et mas, nøkkelord er pedagogikk og psykologi!

Sist oppdatert 05.05.2023