Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ruminasjonssyndrom

Informasjon om ruminasjonssyndrom til pasienter (4-18 år) og deres foresatte.

Dersom du lider av ruminasjonssyndrom, har du helt sikkert opplevd at det ofte kommer flere gulp opp i munnen like etter at du har spist. Gulpingen er ikke kraftig, og er derfor forskjellig fra brekning med oppkast/spy. I stedet er gulpingen uanstrengt, og mange sier at det kjennes nesten ut som om maten kommer opp igjen i munnen av seg selv. Mystisk, men hemmeligheten er at plutselige rykk, nesten som tics, i magemusklene utløser den ufrivillige gulpingen. Dette er plagsomt. Derfor vil vi nå fortelle deg litt mer om ruminasjonssyndrom, og hva som kan gjøres for at du skal få det bedre.  

Mange babyer er gode til å gulpe, men når vi vokser til blir dette vanskelig, og bare noen få større barn og ungdommer og voksne klarer det. De har evne til ruminasjon. 

Hovedtegnet på ruminasjonssyndrom er at du jevnlig opplever ett eller flere gulp mens du spiser, eller oftest like etter at du har spist (1/2 – 1 time). Gulpingen kommer med andre ord i forbindelse med et måltid. Det andre viktige tegnet er at gulpingen aldri skjer når du sover. Dette er i motsetning til de som har reflux-sykdom der magesyre renner opp fra magen til spiserøret når de legger seg flatt ned.  

Gulping er ikke farlig, men før legen forstår at det dreier seg om ruminasjonssyndrom, kan gulpingen føre til store plager, forvirring og redsel. Stresset du føler kan også øke gulpingen og plagene. I tillegg kan gulpingen gjøre at det føles ubehagelig å spise, spesielt sammen med andre. Hvis det blir veldig mye gulping, kan det også være vanskelig å beholde nok mat i magen. Da kan noen barn og ungdommer gå ned i vekt.   

 

Vi vet ikke hvorfor noen barn og unge utvikler evnen til å gulpe og får ruminasjonssyndrom. Av og til kan ruminasjon starte etter en sykdom i magen. Andre ganger kan det starte når det har skjedd noe som er litt dumt eller vanskelig, eller du har opplevd mer stress enn vanlig.   

Her er en lenke til en YouTube-film som forteller mer om hvordan stress eller vanskelige ting kan føre til at man får plager med magen:

For de fleste som har ruminasjonssyndrom er det ingen spesielle ting som har skjedd. Det har heller ingen klar årsak, slik som en betennelse, en sykdom eller en skade i selve mage-tarmsystemet. I stedet skyldes det trolig at magen og hjernen din av en eller annen grunn har gjort gulping til en slags automatisk og ubevisst vane. Leger tror at ruminasjonssyndrom kan forstås som en forstyrrelse i samspillet mellom magen og hjernen (Disorder of Gut-Brain interaction).   

Under kan du se en engelsk film som forteller mer om hva ruminasjon er, og hva som skjer i kroppen hos deg som har ruminasjonssyndrom:

Når vi spiser, fylles magesekken opp med mat og drikke. Du som har evne til ruminasjon, kan, ved å stramme magemusklene med ett rykk, trykke magesekken sammen og oppover slik at ringmuskelen mellom magesekken og spiserøret blir slapp. Mageinnholdet kan da presses opp igjen gjennom spiserøret til munnen. For å bli bedre må du derfor magemusklene til å slappe av, slik at de slutter å rykke til når du har spist. Det er heldigvis ikke så vanskelig, du skal bare trene på å «puste med magen».  

Før du begynner å trene på å puste med magen, kan det være lurt å legge merke til hva magemusklene dine faktisk gjør. Du selv, eller en du stoler på (for eksempel foreldrene dine eller fastlegen), kan derfor forsøke å legge hendene forsiktig rundt magen din og kjenne etter om det kommer en rykke-bevegelse i magen samtidig som du gulper. 

Når du kjenner at magen rykker til når gulpen kommer, begynner treningen, for nå må du øve på å kontrollere magemusklene ved hjelp av pusten din. Du kan øve når som helst på dagen, men for at det skal hjelpe mot gulpingen, er det viktig at du også gjør øvelsene rett etter at du har spist. Pusteøvelser etter måltid har nemlig vist seg å redusere gulpingen til de som har ruminasjonssyndrom.

Øvelsene er svært enkle. Du skal bare legge deg ned på gulvet eller på en madrass, med hendene magen. Deretter skal du puste rolig inn og ut. Kjenn etter hvordan magen beveger seg når du puster. Dersom den blir større når du puster inn, og mindre når du puster ut, gjør du det riktig.

Når du har øvd noen ganger på å puste på denne måten mens du ligger, kan du gradvis forsøke å puste på samme måte mens du sitter eller står. Husk å puste rolig samtidig som du kjenner etter at magen utvider seg når du puster inn, og blir mindre når du puster ut.   

Når du puster med magen etter at du har spist, blir magemusklene avslappet. Når magemusklene slapper av, klarer de ikke å trykke magesekken raskt sammen. Det du nettopp har svelget vil derfor ikke komme opp igjen i munnen, men i stedet gå videre til tarmen. Pusten din fungerer med andre ord som en slags "avslapnings-app" som ordner samarbeidet mellom magen og hjernen.

Dersom du vil vite mer om hvorfor og hvordan du kan bruke pusten din for å få det bedre, kan du se på denne filmen: 

Sist oppdatert 19.06.2024