Forstoppelse hos barn

Ved forstoppelse tar det for lang tid for maten å passere gjennom kroppen, og tarmen blir dermed for full av avføring. Dette er vanligere, enn mange tror. Delvis beror det på arvelige faktorer, dels på toalettvaner, kostvaner og hvor mye man beveger seg.

Et barn holder seg foran magen med to hender

Ved forstoppelse tar det for lang tid for maten å passere gjennom kroppen, og tarmen blir dermed for full av avføring. Foto: Colourbox.

Hva er det som er feil når man er forstoppet?

Endetarmen skal normalt være en «signalplass», og ikke en lagringsplass. Når det kommer avføring til endetarmen, skal man merke det og få trang til å gå på do. Barn med forstoppelse tvinges til å bruke hele tykktarmen, inklusive endetarmen, som lagringsplass. De vender seg dermed av med å bli «bæsje-trengte», når endetarmen er fylt.

Koblingen mellom endetarmen og urinblæren er viktig. Om endetarmen er fylt, så trykker den på blæren og gjør den «irritabel» og vanskelig å kontrollere. En irritabel blære gjør at man må knipe med bekkenmusklene, og det kan man bli forstoppet av.

Hva er symptomene?

Forstoppelse kan gi mange symptomer, eller ingen. Dette varier fra barn til barn. Noen barn har bare symptom fra magen eller tarmen, andre mest fra urinblæren. Man kan være forstoppet, selv om man har avføring hver dag, og uten at avføringen er hard eller knollet!

  • Symptomer fra magen og tarmen
  • Å bæsje på seg, eller få «bremsespor» i undertøyet
  • Å få bråhast til å springe på toalettet, selv om det ikke var trang for noen minutter side
  • Magesmerter som kommer og går, gjerne etter maten
  • Kvalme
  • Hard avføring
  • Smertefulle tarmtømminger
  • Sjeldne tarmtømminger (hver annen dag eller sjeldnere)

Symptomer fra urinveiene

  • Inkontinens
  • Hyppige vannlatinger
  • Plutselige anfall med tissetrang
  • Gjentatte urinveisinfeksjoner
     

Hvordan behandler man forstoppelse?

Er man bare litt forstoppet, rekker det ofte med at man følger råd om kost og livsstil. ​

Er man derimot ordentlig forstoppet, er det behov for at man renser ut tykktarmen med klystér, eller Movicol pulver. Pulveret doseres etter barnets vekt, og blandes ut i væske 3 ganger daglig i 3 dager, som en tømmingsdose.  Siden holdes tarmen i gang med en daglig vedlikeholdsdose Movicol, (eventuelt Dulphalac /Lactulose), samtidig som gode mat- og toalettvaner innarbeides. Om man bare tømmer tarmen uten å følge opp med vedlikeholdsdose, lærer ikke barnet å bli «bæsjetrengt» når endetarmen fylles opp, og da må man ofte tømme gjentatte ganger.  Kroppen må tilvendes regelmessige toalettvaner og tarmen skal tømmes daglig.  Det er ofte b​​​est å gjøre det etter et måltid, som for eksempel etter frokost eller middag.  Man må gi seg tid til å sitte i ro på toalettet. Toalettbesøkene må ikke bli masete – det er veldig viktig at barnet går på toalettet med en gang han/hun kjenner trang.

Behandling med Movicol bør foregå minimum 3 måneder med gradvis nedtrapping. Det tar lang tid for glatt muskulatur å  «endre atferd».  Behandlingen må vare lenge, for at virkningen skal bli varig.​

Sist oppdatert 28.02.2025