Barn og unge med diabetes
Livet snus opp ned. Du og familien din blir nå kjent med en sykdom som vil følge dere videre gjennom livet. I starten er det vanskelig å se for seg hvordan hverdagen med diabetes vil bli, men etterhvert vil dere bli godt kjent med hva det innebærer. Dagene som ligger foran vil inneholde mye læring og samarbeid.
Informasjonen på denne siden er hentet fra Pasientens bok (Ingunn Sæle og Berit H. Kyllevik)
Barn- og ungdom 3E/4D
Barne- og ungdoms-poliklinikken ligger i 1.etg i Vestbygget, 1. dør til høyre om man benytter inngang 5.
Praktiske opplysninger
Apotekets publikumsavdeling finner du i nærheten av hovedinngangen. Her kan du bestille og hente insulin og forbruksmateriell før hjemreise. Resepten skrives ut som e-resept. Husk å ta med skjema for utstyr fra avdelingen sammen med blodsukkerapparatet du har valgt for å få utdelt riktig tilpasset penn, kanyler, lansetter og strimler.
Åpningstid: 08:30 – 16:00 mandag – fredag
Alle barn og unge med diabetes i Norge inviteres til å delta i registeret.Er man under 16 år kreves skriftlig samtykke fra begge foreldre/ foresatte, og etter fylte 16 år et selvstendig samtykke.
Årlig sendes årskontrolldata til BDR fra de som har samtykket.
Epost: insulinpumpe@sus.no
Telefon 51513421
09:00- 14:00 på hverdager
Åpningstider 10:00-14:00 (torsdag stengt)
Venner og familie er velkommen på besøk. Besøk er viktig for dere, men det er også viktig for de som ønsker å besøke dere. Husk at det kan være oppmuntrende å få besøk av venner!
Vi har ingen visittid. Antall besøkende og hvor lenge de kan være i avdelingen vil være avhengig av situasjonen i avdelingen. Spør gjerne sykepleier på forhånd.Av hensyn til pasientene i avdelingen skal de besøkende være friske, dvs. ikke ha feber, være forkjølet, ha smittsom magesyke eller smittsomme barnesykdommer som vannkopper og meslinger. Ta hensyn til andre barn som er syke og trenger ro.
HbA1c
Blodprøve som kan tas venøst (i armen) eller ved fingerstikk. HbA1c kalles ofte «langtidsblodsukker» og gjenspeiler det gjennomsnittlige blodsukkeret de siste 6-12 uker før prøven tas. Oppgis i mmol/ mol. International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD) anbefaler HbA1c under 53mmol/mol som et behandlingsmål for barn og unge under 18 år. Måles ved innleggelsen og senere på poliklinikken ved de jevnlige konsultasjonene.
Glukose/blodsukker
Viser sukkernivået i blodet. Oppgis i mmol/l.
Normalverdi 4-6
Kan måles i blod, både fra fingerstikk og venøst.
Under innleggelsen måles blodsukkeret i blod fra fingerstikk før og 1,5 timer etter måltid, samt to ganger i løpet av natten.
Målet er stabile blodsukkerverdier mellom 4-8
- om morgenen før mat: mellom 4-7
- etter måltid: ikke stige mer enn 3-5 fra blodsukker målt før måltidet
Blodgass
Viser kroppens syre/base balanse og er styrende for den videre behandling og prøvetaking i den akutte fasen. Måles ved innleggelse og ved mistanke om syreforgiftning.
Sendeprøve
Måling av antistoffer med betydning for utvikling av diabetes gjøres ved innkomst eller senere under oppholdet.
Prøve til Nasjonalt medisinsk kvalitetsregister for barne- og ungdomsdiabetes ved Oslo universitetssykehus vil tas i tillegg dersom dere ønsker å delta.
www.kvalitetsregistre.no
Frokost: 08:00 - 09:30
Middag: 12:30 - 13:30
Brødmat & pålegg: 16:30 - 21:30
Gir råd og veiledning til førskolebarn med spesielle behov.
Har du behov for lader har avdelingen noen typer for utlån. Ta kontakt med personalet.