Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kvalme

Kvalme og oppkast er en vanlig bivirkning ved cellegift. Er barnet godt forberedt, kan det dempe uro og angst, og forebygge kvalme.

Det bør være ro rundt pasienten ved start av kur. Vi vet at psykiske faktorer påvirker kvalme. Det er derfor viktig at personalet og pårørende formidler en rolig og positiv holdning og tro på at dette skal gå bra.

Hvis barnet først har blitt kvalm vil han/hun assosiere syns-, lukt – og hørselsinntrykk med det å være kvalm. Noen blir kvalm allerede ved ankomst til sykehuset – andre når de ser infusjonspumpen. Det er høyst individuelt hva som utløser kvalme. Hvis vi på forhånd har fått informasjon om faktorer som utløser kvalme hos ditt barn, kan vi forsøke å unngå disse.

​Barn som er store nok, kan selv fortelle hva de synes hjelper mot kvalmen. Avledning med leketerapi, skole, spill og lek kan hjelpe barnet til å «glemme» kvalmen.

Mange barn får papp- eller metallsmak i munnen av cellegiften. Andre typer medikamenter kan også gi vond smak i munnen. Store måltider og sterk mat bør unngås. Vi anbefaler små og hyppige måltider.

Matlukt, kaffelukt og så videre, er lukter de fleste reagerer på under kur. Unngå derfor å spise middag og drikke kaffe i nærheten av barnet ditt når det får cellegift. Unngå også hvitløk og parfyme. Det kan provosere fram oppkast.

Det er viktig å drikke godt i små porsjoner, eventuelt få væske intravenøst, for det vil være med å redusere kvalmen.

Noen cellegiftkurer gir såkalt «forsinket kvalme». Det vil si at kvalmen kan vedvare flere dager etter avsluttet kur. Det er viktig at dere alltid har kvalmestillende tabletter eller mikstur tilgjengelig hjemme. Dersom det ikke hjelper, må dere ta kontakt med avdelingen.

Sist oppdatert 28.04.2023