Håravfall

Denne bivirkningen bekymrer ofte foreldrene mer enn barnet.

De fleste cytostatika gir håravfall i større eller mindre grad. Håret forsvinner oftest i store dotter, vanligvis etter 2-3 uker, men hos noen barn også senere, avhengig av cellegiftkombinasjonen. Mange ser det først på hodeputen om morgenen. Når håret gres, løsner det. Mye forsvinner også når håret vaskes.

Noen vil oppleve at både øyevipper og øyenbryn forsvinner, mens andre beholder disse. For ungdom er det viktig å nevne at hårvekst på kroppen også vil forsvinne under behandlingen.

Håret kommer tilbake, men det kan også forsvinne igjen under senere behandling. Når håret vokser ut igjen kan det eventuelt ha en annen struktur (farge, tykkelse, krøller, bølger, fall).

Strålebehandling mot hårrøttene fører til lokalt håravfall.

Det er viktig å forberede barnet på at håret vil forsvinne. Før eller like etter
behandlingsstart får barnet en time hos frisør på sykehuset for tilpasning av parykk.

Det er viktig at dette gjøres mens håret er intakt. Mange foretrekker å klippe håret før det løsner. Det tar cirka en uke før parykken er klar til levering.

Mange barn bryr seg ikke om de mister håret og ønsker ikke å bruke  parykk, men i stedet lue, caps eller skjerf.

For skolebarn er det viktig at læreren og klassen får vite om dette av familien, slik at man unngår vanskelige situasjoner for barnet og unngår erting.

Barnet ditt har rett på parykk eller annet hodeplagg som en del av behandlingen (inntil to ganger per år). Dette dekkes av NAV etter henvisning fra lege.

Sist oppdatert 28.04.2023