Forebygging av infeksjoner

Antall besøkende bør begrenses når ditt barn har lavt immunforsvar, men dere kan ha besøk av de nærmeste.

Mat/kost

Du bør unngå å gi ditt barn bladsalater og rå frukt/grønnsaker som ikke lar seg skrelle. Kjøtt og fisk må være gjennomstekt/kokt. Maten skal være innpakket eller nylaget.

Besøk

Antall besøkende bør begrenses når ditt barn har lavt immunforsvar, men dere kan ha besøk av de nærmeste. Besøkende må ikke ha en infeksjon som kan smitte ditt barn, og de må vaske hendene godt når de kommer til dere, eventuelt også desinfisere hendene med håndsprit.

Det er greit med hjemmeundervisning der lærer og to-tre friske medelever kommer. Unngå kontakt med personer med åpenbar virusinfeksjon, halsinfeksjon og omgangssyke. Unngå også personer som vet de har vært utsatt for smitte de siste tre dager.

Barn i skolealder kan som hovedregel gå på skolen, også når de er neutropene hvis de ellers er i form til det. Forskning viser at dette ikke gir flere infeksjoner enn om barnet er hjemme. Lærer sørger for at forkjølte medelever plasseres i motsatt ende av klasserommet. Håndvask eller
hånddesinfeksjon tilstrebes etter hvert friminutt for hele klassen.

Syke personer hjemme

Forsøk å unngå nærkontakt med barnet. Søsken skal ikke sove i samme seng.

Kan barnet være ute?

Når været er bra og barnet ikke har feber, er frisk luft sunt og gir økt trivsel. Det er greit at barnet leker ute sammen med andre barn. Unngå større forsamlinger av folk, som for eksempel kino eller kjøpesenter.

Transport

Pasienter med neutropeni kan benytte offentlig transport så sant den medisinske tilstanden for øvrig tillater det. Dette gjelder også når barnet skal legges inn til behandling eller kommer til poliklinisk time. Unntak skal godkjennes og dokumenteres av lege i journalen.

Avføring

Det er viktig at avføringen holdes myk for å hindre at det blir rifter i tarmslimhinnen som kan gi tarmbakterier fri bane til blodet. Barn som får Vinkristin (cellegift) bør ofte bruke mykgjørende avføringsmiddel. Observer også ellers om barnet har hard avføring. I så fall bør det gis avføringsmiddel (konferer med lege eller sykepleier).

Husdyr

Vær ekstra nøye med hygienen dersom dere har husdyr som hund og katt.

Temperaturmåling

Når dere er hjemme og ditt barn har lavt immunforsvar, skal  temperaturen kontrolleres morgen og kveld (eventuelt oftere ved behov). Temperaturen skal ikke måles rektalt/i endetarmen på grunn av fare for slimhinnerift og bakterier i blodbanen.

Hvis temperaturen er over 38 grader to ganger, målt med minst 1 times mellomrom,  eller over 38,5 grader en gang, skal dere ta kontakt med avdelingen, og ditt barn skal innlegges.

På grunn av fare for bakterielle infeksjoner skal det tas diverse prøver, og
antibiotikabehandling startes innen 1 time etter ankomst til barneavdelingen. I perioder der barnet står på store doser kortison, kan feberreaksjonen være svekket. Dere må da vurdere barnets  allmenntilstand, og ta​ raskt kontakt med avdelingen hvis det er tvil om barnet er som det pleier.

Sist oppdatert 28.04.2023