Bamsus er lei seg og har vondt. I dag falt han mens han klatret i et tre i barnehagen. Mamma måtte komme og hente ham, og nå er de på sykehuset for å sjekke om han har brukket noen bein inne i kroppen.
Bamsus har vondt i både armen, foten og ryggen. For å sjekke om han har brukket noe, skal legene ta bilde av beina inni kroppen hans. Det kalles å ta røntgen.
Bamsus synes det høres ganske tøft ut at legene kan ta bilde av beina inne i kroppen hans. Bamsus har sett en tegnefilm med en superhelt som kunne se gjennom hus og gjennom folk sine vesker, kanskje røntgen er på samme måten? Mamma viser bilder og forteller litt om hva Bamsus skal gjøre når han tar røntgen.
Det går an å ta røntgen av hele kroppen. Røntgenbildene blir tatt av en maskin som er litt som et stort kamera. Noen røntgenbilder kan tas mens du står. Andre ganger må du ligge på en undersøkelsesbenk. Noen ganger tar det bare noen minutter, og andre ganger tar det litt lengre tid.
Bamsus må vente litt på gangen før han går inn. Bamsus blir ropt opp, og mamma bærer ham inn på røntgenrommet.
Førstmå Bamsus ta av seg t-skjorten og stille seg inntil en hvit plate. Han synes det er litt skummelt, men heldigvis gjør det ikke vondt, og mamma kan være med og holde i hånden.
Når maskinen tar bilde,kommer det en liten pipelyd og det lyser på brystet til Bamsus. Bamsus får beskjed om å snu seg litt, slik at de også får ta bilde på siden av kroppen.
Nå er det armen sin tur. Bamsus vil klare dette selv, og sitter på en stol mens armen ligger på platen. Mamma er i rommet og følger med.
Det gjør litt vondt når Bamsus må bevege den vonde armen sin, men det å ta bilde gjør ikke noe vondt.
Så er det foten sin tur. Da må Bamsus ligge på en benk for å ta bilde. Nå vil han ha mamma med, og hun holder Bamsus i hånden.
Radiografen legger foten til Bamsus slik den skal være for å få best mulig bilde. En radiograf er en person som tar bilder av innsiden av kroppen med spesielle maskiner.
Legene vil også sjekke nakken til Bamsus, og de tar bilde av nakken og hodet hans når han ligger på benken.
Radiografen trykker på knappen. Der kom lyset og lyden igjen.
Etterpå må legen bruke litt tid på å se på bildene. Bamsus er så nysgjerrig, så han får lov til å se på bildet av foten og hodet sitt. Etter hvert vil de få beskjed om noe er brukket.
Bamsus lurer på om beinet i foten er brukket.
Nå har Bamsus gjort en skikkelig god jobb for kroppen sin! Han får velge seg en premie, hvilken skal han velge?
Bamsus synes det er litt vanskelig å bestemme seg.
Lure ting
Her er noen lure ting du kan gjøre når du tar røntgen. Hva har du lyst til å gjøre?
Ha med en bamse
Ha smokk/tutt
Holde i hånden
Tenke på noe gøy
Snakke om noe morsomt og spennende
Time til røntgen kan være planlagt på forhånd ved innkalling til time, eller det kan skje uplanlagt i forbindelse med en akutt skade/sykdom. Ved akutte tilfeller kan det naturlig nok være vanskelig å forberede seg. Her er noen tips som kan være nyttige hvis dere har mulighet til å forberede dere litt.
Forbered og trygg barnet
Før dere kommer til røntgen, er det lurt at dere snakker med barnet om hva som skal skje. Den som tar bildene kalles en radiograf, og legen som undersøker bildene i etterkant heter radiolog.
Legg til rette for at barnet har det bra, slik at det bedre kan håndtere uvante situasjoner. Tips for å legge til rette for dette:
sørge for at barnet har sovet godt
sørge for at barnet har fått tilstrekkelig mat og drikke, dersom prosedyren tillater det
ha god tid, og ikke stresse på forhånd
at barnet har fysisk kontakt med foresatte, for eksempel holde i hånden eller sitte på fanget
Barnet må prøve å sitte helt i ro når røntgenbildene tas, og dette kan det være lurt å snakke med barnet om på forhånd. Din jobb som forelder er å støtte, trøste og skryte av barnet. Vær oppmerksom på at for mye trøst kan signalisere at det skal skje noe ubehagelig, og det kan forverre situasjonen. Det er ikke vondt å ta selve røntgenbildene, men det kan være vondt for barnet å bevege deler av kroppen som er skadet.
Det kan være lurt å hjelpe barnet med å tenke positive tanker, for eksempel ved å si at barnet er modig og gjør en viktig jobb for kroppen sin. Husk at gråt er en naturlig reaksjon hos barnet. Det er viktig at du klarer å holde deg rolig, det gjør at situasjonen oppleves tryggere.
Vær positiv i møte med helsepersonellet
Vi ønsker å forebygge og unngå bruk av tvang på barn. Helsepersonell som møter barnet ditt på sykehuset ønsker å skape en god relasjon til ham eller henne. For å få til dette, er det viktig at du som forelder snakker om og møter helsepersonellet med en positiv holdning. Hvis du møter helsepersonellet med en negativ holdning, kan barnet bli påvirket av dette, og relasjonsbyggingen kan bli vanskeligere. Gi oss gjerne beskjed dersom det er spesielle forhold som vi må ta hensyn til for at ditt barn skal ha en best mulig opplevelse når det tar røntgen.
Etter røntgenundersøkelsen
Etter undersøkelsen er det fint om du snakker med barnet ditt om hvordan han eller hun opplevde situasjonen. Dette kan bidra til å bearbeide det barnet har opplevd. Det kan også bidra til å gi barnet en like god eller bedre opplevelse neste gang. Husk at din og barnets opplevelse av situasjonen kan være ulik.