Bamsus tar blodprøve

I dag skal Bamsus ta blodprøve. Tenk at blodet kan gi mange svar på hvordan Bamsus har det inni kroppen sin! Mamma og kosebamsen er med når Bamsus skal ta blodprøven.  

Hundebamse som ser i en bok

De som tar blodprøver på sykehuset er veldig flinke, og har gjort dette mange ganger før. Først får Bamsus et trylleplaster på armen. Plasteret har en krem som gjør at huden blir bedøvet, nesten som at huden sover! Det synes Bamsus er fint, da kjenner han mindre når blodprøven skal tas. 

Bamse med plaster
Bamsus får på trylleplaster. 

Bamsus skal ha plasteret på armen sin en god stund, en hel time faktisk. Imens han venter, kan han tegne eller leke hvis han har lyst.

Bamse med sprayflaske
Sykepleieren tar av plasteret når det har gått en time.

Nå er plasteret borte. Bamsus tar på huden der plasteret var. Det kjennes litt rart ut, nesten som at han ikke kjenner at han tar på huden sin.  

Bamsus smiler – NÅ er han klar for blodprøven. Han lager en plan med sykepleieren om at han vil sitte på fanget til mamma og holde i hånden. Han synes det er best å se bort og heller se på noe annet når prøven tas.

Bamsus får et bånd rundt armen. Når båndet strammes, blir det litt lettere å finne blodåren. Det er litt rart når båndet strammer rundt armen, men Bamsus synes det er fint å sitte på fanget.  

Bamse med bånd rundt armen
Bamsus får et fint bånd rundt armen.

Bamsus blir vasket inne i albuen, slik at det er helt rent der når prøven blir tatt.  

Bamse som vaskes
Sykepleieren vasker på armen til Bamsus

Utstyret som brukes til å ta blodprøven kan ligne litt på en sommerfugl. Det er heldigvis bare litt blod sykepleieren trenger for å sjekke om Bamsus er frisk.

Hundebamse som ser i en bok
Bamsus synes det er trygt å sitte på fanget til mamma og lese bok mens blodprøven tas. 

Blodet renner inn i en plastikkslange og samles i et lite glass. Noen ganger trenger sykepleieren å fylle på flere små glass for å sjekke hvordan kroppen har det.  

En person som bruker en mobiltelefon
Blodet renner inn i et lite glass. Det er bare litt blod som trengs. 

Noen ganger kan blodprøver tas fra fingertuppen. Da vaskes fingertuppen og smøres med litt krem før prøven tas. 

Bamse som tar blodprøve
Bamsus tar blodprøve fra fingertuppen. 

Bamsus er fort ferdig å ta blodprøve, da får han et plaster på armen. Det tar vanligvis kortere tid å ta blodprøve enn det tar å pusse tennene. Det er fort det! Etterpå feirer Bamsus at han er ferdig med å ta blodprøve. De voksne sier han var modig, og de gir high five.  

Bamsus får også velge seg en premie, hvilken skal han velge?  

Bamse som ser på leker
Bamsus ser på premiene. 

Lure ting

Her er noen lure ting du kan gjøre når du tar blodprøve. Hva har du lyst til å gjøre?  

  • Ha bamse på fanget 
  • Lese bok 
  • Tegne/fargelegge 
  • Sitte på fanget 
  • Høre på musikk 
  • Se på telefon/nettbrett 
  • Holde i hånden 
  • Blåse såpebobler 
  • Snakke om noe morsomt og spennende 

Forbered og trygg barnet 

Det er viktig at du forbereder barnet ditt på å ta blodprøve. Er barnet rolig og klarer å holde armen i ro, øker sjansen for at prøvetakingen blir vellykket. Hovedregelen er at du som er barnets omsorgsperson blir med inn på prøvetakingen. Hvis du selv er veldig engstelig for blodprøver, kan det av og til være bedre at en annen trygg voksen er med inn.  

Når det gjelder de minste barna, er det ofte to personer som deltar i blodprøvetakingen: én som tar prøven og én som støtter armen og avleder barnet. Din jobb som forelder er å støtte, trøste og skryte av barnet. Vær oppmerksom på at for mye trøst kan signalisere at det skal skje noe ubehagelig, og det kan forverre situasjonen. Vi anbefaler å ikke si ting som «flink», «det gjør ikke vondt» eller «det er ikke er farlig». Hjelp i stedet barnet med å tenke positive tanker, for eksempel ved å si at barnet er modig eller at barnet gjør en viktig jobb for kroppen sin. Husk at gråt er en naturlig reaksjon hos barnet. Det er viktig at du klarer å holde deg rolig, det gjør situasjonen tryggere for barnet.  

Bedøvelseskrem og -plaster

En god hjelp for barnet er plaster eller krem med bedøvelse. Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket, eller fås på sykehusets barneavdeling eller på blodprøvetakingen i 1. etasje. Barnet bør ha to plaster, ett i hver albuekrok. De skal sitte på i én time for å virke ordentlig, og bør tas av 15 minutter før prøven skal tas. 

Legg til rette for at barnet har det bra 

Før barnet skal gjøre prosedyrer på sykehuset som det gruer seg til eller synes er vanskelig, er det lurt å legge til rette for at barnet har det bra slik at det bedre kan håndtere vanskelige situasjoner. Tips for å legge til rette for dette kan være  

  • å sørge for at barnet har sovet godt  
  • å sørge for at barnet har fått tilstrekkelig mat og drikke, dersom prosedyren tillater det 
  • å ha god tid, og ikke stresse på forhånd 
  • at barnet sitter på fanget og har fysisk kontakt med foresatte 
  • å gjøre noe sammen, som å lese bok, spille spill, leke, se på noe sammen 
  • å støtte barnet følelsesmessig 

Vær positiv i møte med helsepersonellet 

Sykehuset ønsker å forebygge og unngå bruk av tvang på barn. Helsepersonell som møter barnet ditt på sykehuset, ønsker å skape en god relasjon til barnet. For å få til dette, er det viktig at du som foresatt snakker om og møter helsepersonellet med en positiv holdning. Hvis du møter helsepersonellet med en negativ holdning, kan barnet bli påvirket av dette, og relasjonsbyggingen kan bli vanskeligere.  

Dersom prøvetakingen ikke blir vellykket, kan det være bedre å utsette det, og heller gjøre et nytt forsøk litt senere. Det er fint om personalet får vite hvis barnet ditt har hatt vanskelige opplevelser i forbindelse med blodprøvetaking tidligere, eller gruer seg. Det finnes flere alternativer for å få tatt blodprøven. Sammen finner vi en god løsning for ditt barn.  

Etter blodprøvetakingen 

Etter blodprøvetakingen er det fint om du snakker med barnet ditt om hvordan barnet opplevde situasjonen. Dette kan hjelpe med å bearbeide det barnet har gjort. Det kan også gi informasjon som kan bidra til å gi barnet en like god eller bedre opplevelse neste gang. Din og barnets opplevelse av situasjonen kan være ulik.    

Sist oppdatert 08.01.2025