Bamsus får sonde

Bamsus er på sykehuset, og må være der i noen dager. Nå er Bamsus så syk at han ikke klarer å spise, drikke eller ta medisiner for å bli frisk. Heldigvis går det an å få mat, drikke og medisiner i kroppen ved hjelp av en sonde!

Et kosedyr med slange fra nesen

En sonde er et tynt og mykt plastrør som legges inn gjennom nesen og ned i magesekken. Da får Bamsus det han trenger gjennom røret og rett i magen. Det synes han høres både spennende og rart ut.   

Aller først må sykepleieren finne ut hvordan sonden skal ligge. Sykepleieren måler fra øverst på magen, opp til øret og frem til nesen til Bamsus 

En person som mater en hund
Sykepleieren finner ut hvordan sonden skal ligge. 

Så setter Bamsus seg til rette på fanget til mamma. Det er ekstra godt å holde i noen sin hånd når sonden skal settes. Nå er han klar! 

Bamsus får et plaster på kinnet der sonden skal festes, slik at pelsen holder seg fin der sonden skal ligge. Sykepleieren teller til 1,2,3, og så får Bamsus sonden inn igjennom nesa og ned til magesekken. Det er hit mat og drikke kommer når man svelger. Bamsus synes at det prikker og kiler litt. "AATSJO!" Han nyser noen ganger etterpå, og det kiler litt når han snakker. 

Et kosedyr med slange fra nesen
På 1,2,3 var sonden på plass. Det gikk fort!   

Når sonden er lagt ned, sjekker pleieren at den ligger der den skal. Bamsus får en liten tape over sonden. Nå er det klart for at sonden kan brukes, og Bamsus kan få mat, vann og medisiner som han trenger for å få en sterk og god kropp. 

De voksne synes Bamsus var skikkelig modig, og han får en high five av dem. Etterpå får Bamsus velge seg en premie. 

En kosebamse med en boks med leker
Hvilken premie skal han velge?

 

Lure ting  

Her er noen lure ting du kan gjøre når du skal få sonde. Hva har du lyst å gjøre?  

  • Ha bamse på fanget  
  • Se på noe annet 
  • Sitte på fanget  
  • Høre på musikk  
  • Ligge i sengen 
  • Holde i hånden 

Forbered og trygg barnet 

Det er viktig at du forbereder barnet på det som skal skje. Er barnet rolig og klarer å sitte i ro, øker sjansen for at sondenedleggelsen blir vellykket.

Du kan gjerne bli med inn sammen med barnet. De minste barna trenger noen ganger hjelp til å holde hodet i ro når sonden legges ned. De føler seg ofte mer komfortable på en kjent og trygg voksen sitt fang, og det beste er ofte at den foresatte støtter hodet. Vi setter ikke i gang uten at både barnet og du som foresatt er godt forberedt på hva som skal skje.  

Din jobb er å støtte, trøste og skryte av barnet. Vær obs på at for mye trøst kan signalisere at det skal skje noe ubehagelig, som kan forverre situasjonen. Vi anbefaler å ikke bruke ord som flink. Hjelp i stedet barnet med å tenke positive tanker, ved å si for eksempel at barnet er modig, eller at barnet har gjort en viktig jobb for kroppen sin. Husk at gråt er en naturlig reaksjon hos barnet, og det er viktig at du som pårørende klarer å holde deg rolig, da dette gjør situasjonen tryggere for barnet.  

Vær positiv i møte med helsepersonellet 

Vi ønsker å forebygge og unngå bruk av tvang på barn. Helsepersonellet som barnet ditt møter på sykehuset, ønsker å skape en god relasjon til barnet. For å få til dette, er det viktig at du som forelder snakker om og møter helsepersonellet med en positiv holdning. En negativ holdning til helsepersonellet kan påvirke barnet, og relasjonsbyggingen kan bli vanskeligere.

Dersom sondenedleggelsen ikke blir vellykket, kan det være bedre å utsette og gjøre et nytt forsøk litt senere. Det finnes også flere alternativer for å gjennomføre prosedyren. Sammen finner vi en god løsning for barnet. 

Sist oppdatert 27.12.2024