Om spiseforstyrrelser

I dagens samfunn er det mye oppmerksomhet rundt hvordan du skal se ut. For noen mennesker blir forholdet til egen kropp og mat ekstra vanskelig. Dersom tankene om mat og kropp tar overhånd slik at hverdagen blir ekstra utfordrende, kalles det en spiseforstyrrelse.

​​​​​​Spiseforstyrrelser kan ha flere former; for eksempel å spise lite eller ingenting (anoreksi), å spise for så å kaste opp (bulimi) eller å overspise. Disse lidelsene kommer ofte av at du er misfornøyd med deg selv, opplever høyt forventningspress, eller strever med vanskelige forhold til venner, skole eller familie. Noen av de som har disse lidelsene har også opplevd vonde ting tidligere i livet. 

​​Kroppen trenger mat​

De fleste som får disse lidelsene opplever at det i starten hjelper på vonde følelser, men etter hvert så mister de kontroll. Hvis ting bare blir mer og mer vanskelig, vil det kunne være livstruende. I BUPA prøver vi derfor først og fremst å sørge for at du den maten kroppen trenger, og så går vi videre til å forsøke å forstå hvilke vanskelige ting som forårsaket lidelsen i utgangspunktet. Når vi vet dette, så kan vi prøve å løse disse problemene, slik at du ikke har det så vondt.

Det kan ta lang tid å bli frisk fra en spiseforstyrrelse, spesielt hvis den har vart lenge. Derfor er det spesielt viktig å få tidlig hjelp, og hindre at du får usunne spisevaner. Når vi får til det, så ser vi ofte at det er lettere å bli kvitt spiseforstyrrelsen. Noen ganger er disse lidelsene så vanskelige at du må være på sykehuset for å få i deg nok mat. Hvis det blir så vanskelig, har sykehuset lov til å gi deg mat i en slange gjennom nesen.

Mor og far kan hjelpe

Vi tenker at mange barn og unge som sliter med spiseforstyrrelser trenger hjelp til å se at mor og far kan være til hjelp når maten er blitt problemet. Det er også viktig at mor og far lærer seg å ta hensyn – slik at det er mulig å ta i mot støtte fra foreldre på en trygg måte. Dette kan oppleves som konfliktfylt i begynnelsen.   

Spiseforstyrrelser - årsaker, behandlingsmuligheter og selvhjelpsmuligheter (kognitiv.no)


 

Sist oppdatert 05.06.2023