Om ritualer, tvangshandlinger og tvangstanker

De fleste mennesker har noen ting de sjekker eller må gjøre på en viss måte; sjekke om dører er låst eller om man har glemt å skru av komfyren, for eksempel. Mye stress kan være en årsak til at vi blir mere og mere opptatt av å sjekke og telle for å oppleve at vi har kontroll.

​Noen mennesker kan få mer og mer av sånne ritualer, helt til ritualene blir et stort problem i hverdagen. Noen må vaske seg om og om igjen, andre må sjekke ting mange ganger, og noen får tanker eller ting de må gjøre på en bestemt måte for å unngå at noe fælt skal skje.

Tvangslidelser (helsenorge.no)

Behandling og hjelp

Den beste måten å bli kvitt såkalte tvangshandlinger er gradvis å utsette og la være å gjøre handlingene. Dette høres kanskje enkelt ut, men kan være vrient i praksis, fordi du er så redd. Du kan prøve å gjøre dette selv, men sjansene for å lykkes er best hvis du får hjelp av noen til å gjøre det på en strukturert måte. Hos BUPA har vi et eget lite team som har dette som oppgave, og de hjelper folk å endre på tvangshandlingene sine på de stedene hvor handlingene skjer, ofte sammen med foreldrene. Dette er den behandlingen vi vet fungerer best.​

​Når du plages av tvangstanker​ (kognitiv.no)

Sist oppdatert 05.06.2023