Visuell guide for PET/CT og opptaksmåling

En visuell guide er en bildeserie med tekst som beskriver hvordan et bygg eller et område ser ut. Den kan også forklare en hendelse eller en situasjon. Guidene kan være en støtte for deg som har behov for å forberede deg før en time hos oss. Den visuelle guiden kommer i tillegg til informasjonen du får i innkallingsbrevet, og informasjon du finner på andre sider på sus.no.

1.

Inngang på et sykehus.
I hovedinngangen møter du en automatisk glassdør. Innenfor den er det en svingdør, og her finner du også vakt- og sikringsluken. Vekterne er tilgjengelige hele døgnet.  

2.

Bilde av gang med skilter.
Vakt og sikringsluken er på din venstre side når du kommer inn. Dersom du skal ta røntgenbilder etter klokken 21.00, må du henvende deg her først.  

3.

Bilde av automater for bestilling av taxi.
Sykehushotellet har sin resepsjon rett innenfor svingdøren. Her kan du bestille taxi på automat hele døgnet.    

4.

Inngangshall med kiosk

Innenfor svingdøren finner du hotellresepsjonen og kiosken.

Til høyre finner du restauranten som hører til hotellet. Gå til venstre for å komme inn i sykehusdelen og til informasjonen.

5.

Bilde av resepsjon.

Sykehusinformasjonen er bemannet:

  • hverdager fra klokken 07.00–22.00
  • lørdager klokken 10.00–19.00
  • søndager klokken 11.00–19.00
Ved henvendelser utenfor informasjonens åpningstider kan du henvende deg i luken for vakt og sikring.

Ved siden av Informasjonen finner du også en av frivilligtjenesten sine stasjoner. 

Frivilligtjenesten kan hjelpe deg hvis du trenger hjelp til å finne frem på sykehuset.

Frivilligtjenesten sine stasjoner er bemannet mandag til torsdag klokken 08.00– 18.30, og fredag klokken 08.00–15.00.  

6.

Bilde av betalings- og innsjekkautomater.
Når du ankommer sykehuset, skal du registrere deg. Det kan du enten gjøre via SMS som du mottar på smarttelefonen din, eller på en av innsjekksautomatene på sykehuset.

Etter timen mottar du SMS med betalingsinformasjon. Du kan betale hjemmefra via Vipps, eller motta faktura uten fakturagebyr automatisk. 

Ved informasjonen kan du også benytte disse automatene for å registrere at du er møtt eller betale etter timen din.  

7.

Stort skilt på vegg.
Tvers over fra informasjonen henger et kart med navn på alle avdelingene. Det er også et kart over selve bygget, og et mindre som viser omkringliggende bygg.

8.

Bilde av korridor
For å komme til PET-senteret fortsetter du rett frem. Du vil se apoteket på din venstre side.

Når du kommer til apoteket, snur du deg mot høyre.  

9.

Bilde av benk i korridor.
Her går du mot høyre og følger de gule stripene i gulvet til enden av korridoren. Du skal forbi frisørsalongen og kantinen.  

10.

Bilde av doble dører i inngang.

Her er inngangen til PET-senteret, rett ved siden av heisene bak kantinen.

Her kan du også finne en av frivilligtjenestens stasjoner.

Frivilligtjenesten kan hjelpe deg hvis du trenger hjelp til å finne frem på sykehuset.

Frivilligtjenesten sine stasjoner er bemannet mandag til torsdag klokken 08.00– 18.30 og fredag 08.00–15.00.

11.

Bilde av rom med sitteplasser.
Ekspedisjonen på PET-senteret er bemannet med helsesekretær fra klokken 08.00–15.00 mandag til fredag.

Du kan følge med på når det er din tur ved hjelp av skjermene på veggen, eller referansenummeret du fikk når du ankomstregistrerte deg.

Når vi er klare for å hente deg inn, vil det stå «Gå til lab 19». Da kan du følge de gule stripene i gulvet videre inn i avdelingen.

Det er to toaletter tilknyttet ventesonen.

12.

Bilde av gang med gule striper i gulv.
Når det står «Gå til lab 19» sammen med nummeret ditt på skjermen, følger du de gule stripene inn til ny Ventesone CT lab 19.  

13.

Bilde av sitteplasser i rom.
Ventesone lab 19. Sett deg her, så henter vi deg når laben er klargjort.  

14.

Et rom med en seng og en stol
Dette er ett av våre forberedelsesrom. Her foregår det meste av PET/CT-undersøkelsen. Du får en seng å ligge i og et pledd slik at du holder deg varm.

En radiograf vil forklare deg hva vi skal gjøre, og gå gjennom ett intervjuskjema. Vi kommer til å spørre deg om høyde og vekt.  Vi har både høydemåler og vekt tilgjengelig dersom du er usikker på høyden eller vekten din.

Undersøkelsen innebærer at du får en venekanyle (lite plastrør) i en blodåre i armen eller i hånden din. Vi setter et radioaktivt stoff inn i venekanylen ved hjelp av en injeksjonsrobot.

Det radioaktive stoffet er nødvendig for å kunne ta bilder av deg.  

15.

Et rom med vask og speil
Alle forberedelsesrom inneholder knagger til å henge fra seg yttertøy, og et skap hvor du kan låse inn verdisaker. Det er også vask med såpe, hånddesinfeksjon, skohorn og speil på alle rommene.  

16.

En hvit beholder med blå tekst på
Dette er injeksjonsroboten vår. Injeksjonsroboter kan ha forskjellig størrelse og fasong. Dette avhenger av hvilket design leverandøren har valgt. 

Oppgaven til injeksjonsroboten er å sette inn riktig mengde radioaktivt stoff til pasienten. Den setter det radioaktive stoffet inn i venekanylen i armen eller i hånden din. Dette gir ingen bivirkninger, og det tar bare 2 minutter.

For at kroppen skal ta opp det radioaktive stoffet best mulig, skal du ligge i ro uten å snakke, lese eller holde på med mobilen i 30–90 minutter etter injeksjonen.

Hvis du har med deg pårørende til denne undersøkelsen, må den/de forlate undersøkelsesrommet når det radioaktive stoffet blir satt inn i armen din.  

17.

Et rom med en PET-/CT-maskin
Slik kan en PET/CT se ut. Denne maskinen kan ta både vanlige CT-bilder og PET/CT-bilder. Undersøkelsen tar mellom 15 og 60 min. Da ligger du på ryggen på benken, og blir kjørt litt frem og tilbake inne i maskinen.

Du kan høre litt susing og lav summing mens undersøkelsen pågår.  

18.

Et rom med skrivebord og stoler
Hit kommer du dersom du skal ha opptaksmåling og radiojodbehandling. Du får først en samtale med nukleærmedisiner, før du svelger en jodkapsel. En nukleærmedisiner er en lege som har spesialisering innen nukleærmedisin.  

19.

En hvit maskin med en hvitt apparat
Dette apparatet bruker vi til å ta målinger etter du har svelget jodkapselen. Da står eller sitter du med brystet inntil røret, og det tar cirka 2 minutter.

Apparatet lager ingen lyd mens målingen pågår.
Sist oppdatert 02.05.2024