Palliativt senter

Palliativt senter tilbyr lindrende behandling til pasienter med alvorlig livsbegrensende sykdom. Vi skal bidra til best mulig livskvalitet for pasienter og pårørende gjennom å skape en trygg ramme hjemme og på sykehus.

Mange pasienter med alvorlig livsbegrensende sykdom vil ha behov for lindrende behandling. Lindrende behandling kan være behandling av plager som smerte, uro, kvalme og tung pust (med ulike typer medikamenter), samtaler og praktisk hjelp fra ulike helsearbeidere. Vårt tverrfaglige team har bred kompetanse og erfaring og består av ulike helsearbeidere som er spesialister i lindrende behandling. I teamet har vi leger, sykepleiere, fysioterapeut, klinisk ernæringsfysiolog, sosionom, prest, psykolog og sekretær.

Les mer om lindrende behandling

Dette kan vi hjelpe deg med

 • Symptomer og plager
 • Relasjoner og følelser
 • Sorg
 • Aktivitet og hvile
 • Mat og kosthold
 • Økonomi
 • Arbeidsforhold og jobb
 • Rettigheter
 • Forsikring
 • Testament
 • Behandlingshjelpemidler

Palliativt team

Vi kan hjelpe der det er behov, på sykehus, hjemme hos deg eller på det lokale sykehjemmet. Sammen med deg, dine pårørende og kommunehelsetjenesten legger vi en plan for hvordan videre behandling og oppfølging skal foregå. Vi deltar også på nettverksmøter og samarbeidsmøter. Det er nødvendig med henvisning fra lege.

Palliativ sengepost

Vi har en egen sengepost for pasienter med behov for spesialisert palliasjon. For innleggelse på sengeposten er det nødvendig med henvisning fra lege.

Innleggelser på palliativ sengepost skal være målrettede og planlagte. Hensikten med innleggelse hos oss er å lindre plagsomme symptomer, bidra til trygghet, mestring og god livskvalitet i samarbeid med deg og dine pårørende. Opphold ved sengeposten er for avgrensete perioder. Vi planlegger utskrivelse  i nært samarbeid med helsepersonell i kommunehelsetjenesten.

For helsepersonell

Palliativt senter tilbyr råd og veiledning,  og samarbeider med helsepersonell ved sykehus og i kommunene i Helse Stavanger. Vi bidrar også til forskning, fagutvikling, nettverksarbeid og med undervisning.

Pasientforløp i palliasjon (EQS) 

Nettverk i kreftomsorg og lindrende behandling

Strategi lindrende behandling 2021-2025

Introduksjonvideo til pasientforløp i palliasjon

Her finner du to versjoner av introduksjonsvideoen. Den første er på 4 minutter og 17 sekunder, og er en kortversjon av den andre - som er på syv minutter og 54 sekunder.

 
 

Henvisning og vurdering

 • Palliativ sengepost: Telefon: 51 51 89 23 / 482 49 752.
 • Palliativt team ukedager kl. 08:00-15:00: 51 51 89 01.

Henvisning sendes av lege.

På SUS

Sekundærhenvisning sendes i DIPS Arena til ABK Palliasjon.

I kommunen

Primærhenvisning sendes til Avdeling for blod og kreftsykdommer Palliasjon.

Henvisningen skal inneholde

 • diagnose og komorbiditet (samlet symptombyrde må komme frem)
 • behandlingsintensitet
 • endring i funksjonsnivå, hvordan har utviklingen vært siste tiden
 • sosiale forhold (bosted, familiesituasjon)
 • ESAS skjema og kroppskart
 • henvisningsgrunn
 • pasientens og familiens ønsker og forventninger

Responstid på henvisningen

Vi besvarer henvisninger, enten ved telefonsamtale eller ved tilsyn, innen 2 virkedager etter at henvisningen er vurdert. Oppfølging av palliativt team/innleggelse i palliativ sengepost vurderes i samråd med pasientansvarlig lege.

Ved behov for rask hjelp/råd kan lege i Palliativt senter kontaktes av lege via Palliativt team, telefon 51 51 89 01 (08.00-15.00), eller via Palliativ post, telefon 51518923.

Vaktordning for leger ved Palliativt senter

Tilstedevakt hverdager kl. 16.00-17.00, lørdag og søndag kl. 10.00-12.00.

Prosedyrer og skjema (EQS) 

Kontakt

Slik finner du fram

Oppmøtested

Kreftbygget, U etasje. Benytt inngang 9.

Kreftbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.

Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Du kan bestille taxi fra automat ved hotellresepsjonen på sykehuset. Sykehushotellets resepsjon er bemannet hele døgnet.

Informasjonsdesken ved hovedinngangen kan også hjelpe med å bestille taxi frem til kl. 21.00 på hverdager og kl. 19.00 i helger og på helligdager.

Når informasjonsdesken er stengt, kan vakt og sikring (vekter) hjelpe med å bestille taxi ved behov.

Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller Vy for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

For innleggelse på sengeposten er det nødvendig med henvisning fra lege. Henvisningen sendes til Palliativt senter. Innleggelser på palliativ sengepost skal være målrettede og planlagte.

​Sengeposten har fire senger tilknyttet onkologisk sengepost 1K, ved avdeling for blod- og kreftsykdommer. Alle våre pasientrom er enerom med TV, kjøleskap og internettilgang.

 

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Pårørende er en viktig ressurs i behandlingen og omsorgen for sine nære, men kan også ha behov for støtte og hjelp til å mestre sin egen livssituasjon.

Les mer om pårørendes rettigheter og ressurser for deg som er pårørende.

Videokonsultasjon ved palliativt senter

Hos oss kan nå et utvalg pasienter møte behandleren sin ved videokonsultasjon, i stedet for fysisk oppmøte på sykehuset. Det er en del hensyn som må tas for at videokonsultasjonen skal bli bra, så vi ber deg som pasient å lese denne informasjonen nøye.
Les mer om videokonsultasjon
Videokonsultasjon. Bilde.