Kumelkproteinfri kost

Et melkefritt kosthold betyr at alle typer melk og melkeprodukter må unngås fullstendig. I tillegg må alle matvarer og retter som inneholder melk, utelates fra kosten.

Et barn som spiser

Foto: colourbox.com

Melk inneholder også melkesukker (laktose). Dersom man har laktoseintoleranse, er det melkesukkeret man reagerer på. Det er noe annet enn det som er beskrevet her. 

Hva skal man se ette​r?

Det er viktig å lese ingredienslisten nøye. Dersom det er melk i en matvare skal dette stå på pakken med fremhevet skrift (uthevet eller kursiv skrift.) Det er viktig å være klar over at melkeprotein kan deklareres ulikt.

Creme fraiche, fløte, fløteis, kasein, kaseinat, kjernemelkpulver, laktalbumin, melk, melkeprotein, melkepulver, melketørrstoff, myse, mysepulver, natriumkaseinat, ost, ostepulver, rømme, skummetmelkpulver, smør, tørrmelk, valle, vassle, yoghurt, yoghurtpulver, whey. 

I tillegg må alle matvarer og retter være fullstendig fri for melkeprotein. Det kan gjelde margarin, farsemat av kjøtt og fisk (pølser, kjøttkaker, fiskeboller), bakverk, strøbrød, strøkavring, sauser, supper og desserter. Mange ferdigvarer inneholder melk, og da må man unngå disse matvarene, finne alternativer eller heller lage maten fra bunnen av.

Matvarer merket med ’spor av melk’ og ‘kan inneholde melk’ tolereres av de aller fleste og tillates i et melkefritt kosthold.​​

Vær også oppmerksom​ på at andre produkter som medisin og tannkrem, kan inneholde melk. 

Melkefri kost hos mor som ammer

Dersom mor ammer og må ha melkefri kost, er det viktig å sikre et adekvat inntak av kalsium og jod. Noen plantebaserte produkt, både drikker og yoghurtliknende produkt, inneholder tilsvarende mengde kalsium som kumelk. Velg gjerne en som også inneholder jod (f.eks. Gryr). 


Andre melkefrie kilder til jod er bl.a. hvit saltvannsfisk og skalldyr, samt pålegg som egg, makrell i tomat, tunfisk og kaviar.


Ofte trenger mor tilskudd av kalsium og jod. Næringsinntak bør vurderes opp mot behov på 900 mg kalsium og 200 µg jod.​ 

Barn som får melkeerstatning

Spedbarn som ikke får morsmelk anbefales en fullverdig morsmelkerstatning frem til tre års alder. Førstevalg er oftest et hydrolysat som inneholder oppdelt melkeprotein. Noen få barn blir ikke helt symptomfrie på en hydrolysert melkeerstatning, og trenger derfor en melkeerstatning basert på aminosyrer. Dette må avklares med lege. 

Foreldre må gi barnet tid til å venne seg til smaken. 

Noen praktiske tips: 

 • Gi melken når barnet er sultent og tørst
 • Det kan være lurt at en annen enn den som vanligvis gir melken, gir de første flaskene
 • Dersom man blander melkeerstatning med annen mat kan det lette introduksjon av smaken 
 • Hvis barnet er stort nok til å holde flasken selv, kan det være nyttig å gi melken fra tutekopp. 


Smaktilsettinger anbefales ikke, men kan brukes i begynnelsen for å venne barnet til smaken, f.eks. tilsette litt sukker el. vaniljesukker. Man kan begynne med en liten mengde f. eks. 1 ts. pr. flaske og redusere gradvis etter hvert som barnet vennes til den nye smaken. Alternativt kan man blande den nye melken med morsmelk, og gradvis øke mengde ny melk i blandingen. 


Det er ønskelig at større barn forsetter å drikke melkeerstatning frem til de utvikler toleranse for melk. Pulveret kan etterhvert også blandes i mat dersom volumet blir for stort til å drikke.
Dersom barnet ikke liker melkeerstatning, bør plantebaserte produkt benyttes. Velg fortrinnsvis plantedrikk som er tilsatt kalsium og jod (f.eks. Gryr el. havredrikk), eller andre produkt tilsatt kalsium. 

Rismelk frarådes til  barn under seks år pga. lavt næringsinnhold og uønsket innhold av uorganisk arsen.

Anbefalt mengde melkeerstatning (eventuelt plantedrikk), avhenger av produkt og barnets alder. Behov for kosttilskudd må vurderes i samråd med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

 Behov for kalsium og jod:

  ​​Kalsium ​Jod
​6-11 mnd 540 mg ​540 mg 
​1-2 år 600 mg  ​70 µg
2-5 år 600 mg ​90 µg
​6-9 år 700 mg 120 µg
10-17 år 900 mg 150 µg

 

Matvarer som inneholder kalsium uten melkeprotein er bl.a. melkefri barnegrøt, mandler/mandelmel, reker, egg/eggeplomme, plantebasert ost, sesamfrø med skall, brisling/sardin i olje, tørket aprikos. 

Andre melkefrie kilder til jod er bl.a. hvit saltvannsfisk og skalldyr, samt pålegg som egg, makrell i tomat, tunfisk og kaviar.

Barnegrøt​

 Nestlé Sinlac spesialgrøt, EnaGo melkefrie grøter og Semper melkefri grøt er jernberikede grøter.  I tillegg er Holle økologisk barnegrøter melkefrie, men ikke tilsatt ekstra jern. 

Grøt kan også lages selv av  f.eks. havremel, hirse og sammalt hvete. Bløtlegg gjerne kornet over natten for best utnyttelse av næringsstoffene. For å øke opptaket av jern kan man gjerne ha litt mat rik på vitamin C i måltidet; f.eks. jus, fruktmos på grøten eller litt frukt i tillegg. 


Det er lurt å variere typer grøt, og lag gjerne grøten på melkefri morsmelkerstatning istedenfor vann, spesielt de grøtene som ikke er jernberiket.

 
Erstatninger for meieriprodukt
​Det finnes mange melkefrie alternativer til matvarer som vanligvis inneholder melk. Eksempler på dette er plantebaserte varianter av yoghurt, fløte, is, samt melkefri margarin, pølser, leverpostei, kjeks og sjokolade mm.

Melkefrie morsmelkerstatninger kan også brukes til å lage matvarer. Se nettsider til produsenter for oppskrifter. 


Melkefrie på​legg​
 

 • Rent kjøtt/kjøttpålegg (f.eks. skinke, hamburgerrygg, kalkun/kyllingpålegg, roastbiff, fårepølse)
 • Ren fisk/fiskepålegg (f.eks. makrell i tomat, kaviar, tunfisk, laks, sild, sardiner)
  Egg, majones, majonessalater
 • Frukt/bær/grønnsaker (f.eks. bananmos, avokadomos, eple, rørte bær, tomat, agurk)
 • Nøttepålegg (peanøttsmør, mandelsmør, hasselnøttsmør)
 • Veganske pålegg

 

Bruk oljer eller melkefri margarin, f.eks. Soft Flora spesial.

Les alltid innholdsdeklarasjonen da produktene kan forandre seg.

Melkeerstatninger som IKKE kan brukes ved kumelkallergi

 • Laktoseredusert og laktosefri melk
 • Melk fra andre dyr (geit, sau, hest, bøffel)
 • Uhomogenisert melk og økologisk melk
 • Vanlige morsmelkerstatninger som NAN og HIPP 
 • Delvis hydrolyserte produkt

Råd ved provokasjon

Det er viktig at barn ikke har unødvendige kostrestriksjoner, og toleransen for melk er vanligvis noe som utvikles med årene. Derfor bør barn med kumelkproteinallergi eksponeres med melk jevnlig etter anbefaling fra lege, f.eks. hver 6. mnd. Generelt anbefales   det i første omgang å gi litt varmebehandlet melk, f. eks. i kjeks. 

Mange produsenter har lister over hvilke produkter de har som er melkefrie. Sjekk på produsentenes hjemmeside eller ta kontakt.

Denne informasjonen finner du også digitalt på våre nettsider: sus.no/1002​


Seksjon for klinisk ernæring (2023)​

Sist oppdatert 05.11.2023