Får du til mest mulig normalbevegelser, gir det best resultat. Er skaden såpass stor i hjernen, kan det være kompenserende bevegelser er det du får til. Uansett, beveg deg.
Margrethe Traa, spesialist i nevrologisk fysioterapi
Her vil du finne både generelle treningsprinsipper og eksempler på trening i konkrete hverdagslige aktiviteter. Du vil og finne forklaring på hvorfor det er viktig å bruke den svakeste siden. Vi skiller mellom normalbevegelser og kompenserende bevegelser.
Generelle treningsprinsipper
- All bevegelse er bedre enn å bli sittende og liggende.
- Bli andpusten når du trener.
- Mengdetrening er nødvendig for å klare å trene seg opp igjen.
- Du blir god på det du trener på.
- Likevekt gir bedre balanse.
- Stabilitetsmusklene er de små, dype og leddnære musklene (kjernemusklene) som ligger under de store kraftmusklene. De må trenes opp for å kontrollere bevegelsene.
- Små «rikkebevegelser» for å endre stilling i liggende og sittende posisjon er viktige bevegelser for å trene opp kontroll.
- Å trene balanse trener og opp kontroll.
- Balanse, styrke og utholdenhet er «ferskvare». Blir det ikke brukt, så «forsvinner» det. Det er derfor viktig å finne rutiner i hverdagen hvor det blir brukt.
- Det er den svake siden som må trenes opp, og skal derfor brukes mest mulig i daglige gjøremål om den skal bli sterkere og balansen bedre.
- Mange vil automatisk velge å bruke sin sterkeste side i daglige gjøremål. Det er i menneskets natur å velge «minste motstands veg». Men for slagpasienter er det den svake siden som må brukes for å trene den opp.
- Etter et hjerneslag er det lett å kun tenke effektive løsninger i hverdagslivet, men din jobb er å huske å inkludere den svake siden, selv om det ikke alltid oppleves hverken lett eller effektivt.
- Hør på musikk du liker og finn rytmen i kroppen.
Hvorfor bruke den svakeste siden?
Etter et hjerneslag vil ofte den ene kroppshalvdelen fungere bedre enn den andre.
Det kan være godt å kjenne på at en mestrer noe selv, og det er derfor fristende å bruke den siden som fungerer best. Det som dessverre skjer hvis en kun bruker den sterke siden er at den svake siden forblir svak. Inkluder heller den svake siden, da kan den bli sterkere og balansen bedre. Da signalene som går fra hjernen til musklene i den svake siden ikke alltid er sterke nok til å utføre ønsket bevegelse må en akseptere mer hjelp fra andre i starten og bruke mer tid på enkle oppgaver. Det er allikevel viktig å være så delaktig som mulig. Dette kan være en tålmodighetsprøve. Ikke gi deg!Etter et hjerneslag kan en også ha en nedsatt oppmerksomhet på sin svake side eller endringer i syn som gjør det enda vanskeligere å huske på å bruke den. Da er det viktig å ha pårørende som kan minne på å bruke den svake siden.
Hvordan bruke hverdagslige aktiviteter for å koble på den svake siden av kroppen etter et hjerneslag?
I hjemmet er det et utall av treningsmuligheter. Her fokuserer vi på noen få aktiviteter, men treningsprinsippene gjelder for alt du gjør. Her gir vi råd om gode treningsstrategier for best mulig utvikling, om hvordan bevege seg hjemme på en måte som trener opp den svake siden mest.
Trening i daglige aktiviteter:
- å snu seg fra side til side i seng
- sitt – ligg – sitt
- å sitte ved spisebordet
- sitt – stå – sitt
- å gå
Disse daglige aktivitetene utføres flere ganger daglig og gir derfor en effektiv mengdetrening.
Normalbevegelser og kompenserende bevegelser
Vi beskriver og illustrerer to bevegelsesmåter og konsekvenser de kan gi på videre bedring av funksjon. Den ene bevegelsesmåten er normal bevegelser og den andre er kompenserende bevegelser.
Normalbevegelser: Å bevege seg slik du sannsynlig beveget deg før slaget. Klarer du å få til dette, fremmer det best videre bedring i din svake side og balansen.
Kompenserende bevegelser: Du bruker den sterke siden mest, og den kompenserer for den svake siden. Dette kan hemme videre bedring i den svake siden og dermed balansen. Du øker og faren for overbelastningsskader i den sterke siden.
Flere slagrammede kan være tvunget i en periode eller på permanent basis å bruke kompenserende bevegelser. Desto større skaden i hjernen er etter slaget, desto vanskeligere kan opptreningen være og et kompenserende bevegelsesmønster er det du får til. Ikke vær redd. Det viktigste er å få kroppen i gang, og kanskje en kan nærme seg et mer normalt bevegelsesmønster på sikt.
Mange slagpasienter oppnår gode resultater og kan få en tilnærmet normal bevegelsesmåte igjen. Tidlig i opptreningen, når en er veldig svak, må en ofte kompensere. Etter hvert som en blir sterkere blir det bare viktigere å prøve å bevege seg så normalt som mulig. Desto mer normalbevegelse du klarer å gjenvinne, desto bedre vil
balansen, tempoet og smidigheten i bevegelsene bli. Lykke til med opptreningen!
Heftet (pdf) er laget av LHL Hjerneslag og Helse Stavanger AFMR Lassa (2020)