PROTECT Norge

En internettbasert forskningsplattform for å undersøke rollen gener, livsstil og helse har i den aldrende hjernen

SESAM – Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling ved Stavanger universitetssjukehus – undersøker hvordan hjernen endrer seg med alderen gjennom en omfattende, internettbasert forskningsstudie.

Om studien

Her melder du deg på studien (mulig fra 24. september 2020)

Denne studien bygger på en nettbasert forskningsplattform, kalt PROTECT, som er utviklet av King’s College London og Exeter University i Storbritannia. Denne studien har allerede nesten 30 000 deltakere.

Vi vet at faren for demens kan reduseres med en tredjedel ved å gjøre livsstilsendringer fra du er midt i livet. Årlige målinger av hjernefunksjonen over fem år vil gi oss verdifull informasjon:

  • Hvordan påvirker livsstil, trening og søvnvaner risikoen for demens?
  • Hva er de tidlige tegnene på demens? Hvordan skiller de seg fra vanlig aldring?
  • Hvilken rolle spiller gener i den aldrende hjernen?

Vitenskapelig tittel

PROTECT Norge

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fram til 31.10.2025

Hvem kan delta?

Du kan delta i studien om du er

  • over 50 år gammel
  • bosatt i Norge
  • ikke har en demensdiagnose 
  • har tilgang til en datamaskin eller et nettbrett med internettilgang

Hva innebærer studien?

En gang i året i fem år svarer du på spørsmål om demografi, livsstil, helse og mental helse og medisinbruk. Du gjennomfører også tester som måler hjernefunksjoner - som resonnerende evner og hukommelse.

Dette tar omtrent en time å fullføre hver gang. I løpet av studieperioden vil vi kontakte deg på e-post, hvor vi ber deg logge inn på studienettstedet og gjenta denne prosessen årlig over fem år.

I tillegg til hovedstudien kan du, om du ønsker, delta i en rekke delstudier under PROTECT Norge. Her løser du ulike typer oppgaver. Du må samtykke før du blir med i studiene.

En av delstudiene ser for eksempel nærmere på koblingen mellom søvnkvalitet og hjernefunksjon. Det er frivillig å delta i alle studiene, inkludert delstudiene. En annen delstudie ser på mulige virkninger isolasjon under covid-19 (koronavirus)-pandemien har hatt på folks mentale helse. Målet er å få innsikt til å møte tilsvarende utfordringer på en bedre måte i framtiden.

Hele studien foregår over internett, og du kan delta hjemmefra. Derfor må du ha en datamaskin eller et nettbrett med tilgang til internett.

Kontaktinformasjon

Vil du vite mer – ta gjerne kontakt på e-post protect-norge@sus.no , eller telefon 47713915.