Sommerhilsen fra SESAM 2022

Vi på SESAM ønsker dere alle en riktig god sommer!

Publisert 07.07.2022
God sommer!

Denne våren har vi endelig kommet tilbake i normal drift og aktiviteter. Det innebar at vi kunne møtes fysisk til faglig påfyll på SESAM festivalen – Norges største festival om og for eldre. Vi hadde inspirerende dager med foredrag og møter mellom forskere, ansatte i kommunene og WiseAge medlemmer! SESAM konferansen er en del av festivalen, og hvert år deler vi ut Linda Buettners praksispris og –publikumspris for gode, praksisnære tiltak for personer med demens. Sykehjem og dagsentrer har her muligheten til å vinne 10 000,- for prosjekter som bidrar til «Den gode dagen» for personer med demens. Og for første gang var det samme bidrag som vant begge priser! Vi gratulerer Sokka sykehjem med seieren for bidraget «Stokka herrelag». Du kan lese mer om vinnerbidraget her: ​Vinneren av Linda Buettners praksispris er kåret - Helse Stavanger​

Stokka sykehjem - Vinnerlag.jpg

Foto: Kirsti Wilhelmsen, Impress Publisering​ - Representanter fra Stokka sykehjem

Gledelig er det også at vi har brukerskole for personer med demens gjennom SHAPE-prosjektet www.shapeproject.eu. Her får personer med demens i tidlig fase tilbud om undervisning hjemme i sin egen stue, via et nettbrett. Deltakerne gir gode tilbakemeldinger:

«Takk for at dere har disse kursene. Jeg gleder meg til hver dag det er nytt kurs».

«Her fungerer det meste bra. Jeg kan fortsatt brukes til noe, som å kjøre barnebarn på skolen».

Gjennom PROTECT Norge studien (Protect-Norge - Helse Stavanger​) får personer som er 50 år og eldre mulighet til å være med på forskning, hjemmefra. Dette er en internett-basert studie, der man registrerer seg på LINK. Årlige målinger av hjernefunksjonen vil gi oss verdifull informasjon om risikofaktorer for å utvikle demens, og hva som kan hjelpe hjernen med å holde seg frisk lenge. 

Klinisk behandlingsforskning har stort fokus på sykehuset, og i mai fikk forskningsleder på SESAM, Professor Dag Årsland tildelt 20 millioner kroner fra Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (KLINBEFORSK). Midlene skal brukes til å etablere en nasjonal databank for å kunne teste ut nye legemidler mot demens raskere, billigere og bedre i framtiden. Vi skal i gang med å teste ut to nye lovende medisiner for behandling av Alzheimers sykdom. Klikk her for mer informasjon: 100 milioner til klinisk forskningsbehandling: Studie om demens til SUS - Helse Stavanger

I over 10 år har vi utviklet ny kunnskap innen aldring og helse. SESAM har også en kunstsatsing ​og i den forbindelse har vi lansert «LIV - Lyden av SESAM», i samarbeid med komponist Ragnar Bjerkreim. Albumet er tilgjengelig på Spotify 🎵, slik at ansatte, pårørende, pasienter, samarbeidspartnere og andre kan sette sammen sine egne spillelister fra albumet. 

Lyden av SESAM_musikere _original.jpg

​ Musikerne Eivind Aarset, Ragnhild Hemsing og Mathias Eick har bidratt i SESAMs musikksatsing.

​Klikk her for å lese mer om musikksamarbeidet med Ragnar Bjerkreim: 
Lyden​ av SESAM - Helse Stavanger​

Mye spennende står på planen til høsten. Kursplanen er omfattende med mange interessante tema: Kurs på SESAM - Helse Stavanger. Vi skal ha ulike nettverkssamlinger, oppstart av ny klinisk studie og WiseAge arrangementer. Før den tid vil vi ønske alle en riktig fin sommer!