Råd for tørrhetsplager ved Sjøgrens syndrom

Tørrhet, sårhet og svie/smerter i øyne, nese, munn/svelg og vaginalslimhinner er en del av symptombildet ved Sjøgrens syndrom. I tillegg kan en rekke legemidler gi bivirkninger av denne typen. Eksempler er legemidler mot uren hud, psykiske lidelser, høyt blodtrykk, astma og allergi. Snakk med fastlegen eller apoteket om medisinene du står på kan bidra til tørrhetsplager.

Det finnes flere gode produkter på markedet som kan bidra til å redusere plager knyttet til tørre slimhinner. Rådfør deg med ditt nærmeste apotek om hva som til enhver tid er tilgjengelig av produkter og hvilke produkter de anbefaler for deg. Det varierer fra person til person hvor godt de ulike produktene fungerer, prøv deg fram.

Tørre​​ øy​​ne

Egenbehandling av tørre øyne dreier seg om å iverksette tiltak som reduserer fordamping av tårefilmen, og å bruke kunstig tårevæske for å fukte og lindre plagene.

Tiltak
  • Blunkefrekvensen reduseres når man ser på skjermer. Dermed øker fordampingen av tårefilmen. Fordampingen kan reduseres ved å ha 50-70 cm avstand mellom øye og skjerm, vinkle skjermen 15-20 grader bakover og la midten av skjermen være i 15-30 graders synsvinkel under øyets horisontallinje. Reduser lysstyrken på skjermen og ta hyppige pauser slik at øynene får hvile.
  • Ved bruk av kontaktlinser: Bruk typer som er ekstra fuktgivende, eventuelt bruk briller.
  • Generelt anbefales en innendørs relativ luftfuktighet på 20-40% ved romtemperatur på 20-22°C. Luftfuktigheten kan økes ved å redusere viftehastigheten i eventuelt ventilasjonssystem og bruke luftfukter.
  • Ved tørre øyne grunnet økt fordamping som følge av nedsatt kvalitet av eller mengde fettstoffer i tårefilmen, kan varme omslag og øyelokkmassasje for å frigjøre fettstoffene forsøkes. Fukt en klut under springen med så varmt vann som mulig, vri den opp og legg den mot øyelokkene i 5 minutter. Alternativt kan TheraPearl eller Blephacura øyemaske eller Blephasteam brukes. Stryk deretter huden 10-15 ganger langs kanten av øyelokket med pekefingeren. Dette bør gjøres 1-2 ganger daglig i starten.

Kunstig tårevæske

Kunstig tårevæske finnes som dråper, spray, gel og salve. Produktene virker lindrende på flere måter, blant annet ved å fukte, smøre, gjenopprette fettbalansen- og nedsette konsentrasjonen av betennelsesstoffer i tårefilmen. Dråper og spray egner seg best til bruk på dagtid, mens gel og salve gir mer langvarig virkning (samt tilsløret syn) og egner seg godt til bruk på kvelds- og nattestid.

Gode råd ved bruk av kunstig tårevæske:

  • Ved bruk av kontaktlinser bør du påse at du ikke bruker produkter som inneholder konserveringsmidler som misfarger linsene og gir øyeirritasjon. Du kan også ta av kontaktlinsene, påføre produktet, vente en tid (se under det enkelte produkt) og så sette linsene på igjen. Alternativt kan du bruke endagslinser slik at du unngår problemet.
  • Les pakningsvedlegget før bruk.
  • Vask hendene før du drypper, da er det mindre fare for infeksjoner.
  • Bruk dråpestøtte dersom du synes det er vanskelig å treffe øyet når du drypper. Noen produkter er også lettere å dryppe enn andre – spør på apoteket og prøv deg fram.
  • Vanligvis dryppes/legges både dråper, gel og salve på innsiden av nedre øyelokk (øyelokkranden). Vær nøye med å ikke komme i kontakt med øyet eller øyevippene (for å unngå forurensing av produktet og øyeskader).
  • Hvis du bruker andre øyepreparater (for eksempel øyedråper mot glaukom «grønn stær») bør det gå en tid mellom påføring av de ulike preparatene (se under det enkelte produkt). Vanlige regler er at legemiddel påføres før kunstig tårevæske (for å unngå uttynning av legemidlet) og at dråper påføres før gel/salve.
  • Øyepreparater kan lett bli forurenset med bakterier, virus ol., og kan av den grunn bare brukes i begrenset tid. To gode huskeregler er å alltid se på utløpsdatoen før bruk, og å alltid skrive datoen du tar produktet i bruk på beholderen. Endosebeholdere er ikke konservert og skal derfor kastes etter en gangs bruk.
  • Bruk kunstig tårevæske ofte nok!

Øyedråper – reseptfrie legemidler.
Dersom du har kronisk tørre øyne og utredning viser at du har nedsatt tårekvalitet eller -kvantitet, kan du få disse på blå resept. Blå resept innebærer at du får dekket deler av medisinutgiftene av staten.

Munn​tø​rrhet

Foruten å være ubehagelig og gi dårlig ånde, forstyrret smaksopplevelse og vansker med å tygge, svelge og snakke, kan munntørrhet over tid gi tannråte, tannkjøttsykdommer og infeksjoner. Vær derfor nøye med tannpleien.

  • Puss tennene morgen og kveld med myk tannbørste og fluortannkrem. Unngå tannkremer som inneholder såpestoffet natriumlaurylsulfat (SLS). SLS kan løse opp proteiner i spyttet og på den måten redusere spyttets beskyttende effekt på tenner og munnslimhinne.
  • Bruk tanntråd.
  • Bruk eventuelt fluorskyll/-tabletter/-tyggegummi. Ved uttalte plager kan du bruke fluortabletter 4-6 ganger daglig, samt etter hvert måltid. Bruk den svakeste styrken.
  • Gå regelmessig til tannlegen. Støtte fra HELFO til tannbehandling kan søkes dersom redusert spyttproduksjon medfører økt karies. Link til HELFOs side: https://www.helfo.no/regelverk-og-takster/overordnet-regelverk/tilstander-som-kan-gi-rett-til-st%C3%B8nad-til-tannbehandling/tilstand-1​

For øvrig bør du drikke rikelig med vann (hyppig) og gjerne skylle munnen etter måltid. Reduser inntaket av søtsaker og sure drikker som kaffe, te, juice og mineralvann. Bruk sukkerfri tyggegummi/pastiller eller produkter som er spesielt utviklet til bruk ved munntørrhet. De finnes i ulike former; sugetabletter, munnskyll, gel og spray, og inneholder eksempelvis eplesyre som stimulerer spyttsekresjonen, fluor og søtningsstoffet xylitol som hemmer bakterievekst. Noen er utviklet for å gi langvarig fukting av munnslimhinnen og egner seg derfor spesielt godt til bruk om natten. Vaselin eller annen form for leppepomade kan forebygge sprekker og sår på leppene og i munnvikene.

Sårhet og smert​​er i munn/svelg

Forebyggende råd:
  • Røykeslutt.
  • Reduser alkoholinntak.
  • Unngå sterkt krydret, salt og syrlig mat.
  • Spis myk mat.
  • Drikk kjølige væsker og spis avkjølte matvarer (unngå varm mat og drikke).
  • Unngå å klemme eller stikke hull på blemmer.
  • Bruk leppepomade og beskytt leppene mot sol.
  • Bruk eventuelt smertestillende legemidler, fortrinnsvis paracetamol.
Det finnes produkter i form av gel og spray som danner en beskyttende hinne og dermed gir hurtig lindring ved smerter forårsaket av munnskold/after og andre sår i munnslimhinnen. Spray egner seg spesielt til påføring langt bak i munnen.

Tørrhet i neseslimhinnen

Forebyggende råd:
  • Prøv å skåne slimhinnen mot irritanter som støv, tobakksrøyk, damper og andre mulige utløsende faktorer.
  • Generelt anbefales en innendørs relativ luftfuktighet på 20-40% ved romtemperatur på 20-22°C. Luftfuktigheten kan økes ved å redusere viftehastigheten i eventuelt ventilasjonssystem og bruke luftfukter.
  • Unngå å klø deg i nesen med fingre eller hjelpemidler som bomullspinner.
  • Unngå slimhinneavsvellende nesedråper/-spray da de kan skade den allerede såre slimhinnen og gjøre vondt verre.
Egenbehandling:
Ved tørrhet i nesen kan du skylle med saltvann for å fjerne partikler og gjenopprette fuktigheten. Bruk saltvannsløsninger som har samme saltinnhold og pH som kroppen ellers. Saltvannsskylling ved hjelp av neseskyller er et rimelig alternativ der du lager ditt eget saltvann eller kjøper det på apoteket. Saltvann i engangspipetter eller spray er lett å ta med seg og noen av produktene inneholder også smørende stoffer. Sprayene finnes i ulike varianter og gir alt fra en lett dusj til en kraftig skylling. Dersom saltvann ikke gir nok fuktighet, kan nesespray med sesamolje brukes i tillegg. Disse gir en smørende og beskyttende effekt på neseslimhinnen. Du kan også bruke vaselin eller annen nøytral salve i neseåpningen.

Tørre slimhinner i skjeden

Forebyggende råd
  • Røykeslutt.
  • Unngå hyppig vask av underlivet og dyp skylling av skjeden. Slimhinnene i skjeden er selvrensende og bør få være mest mulig i fred. Bruk helst bare vann, eventuelt mild såpe med lav pH, vaskekrem eller vaskeolje beregnet til intimbruk.
  • Vær varsom med bruk av tamponger hvis du er veldig tørr.
  • Bruk glidemiddel ved samleie. På sykehusapoteket kan du finne flere ulike merker som er godt egnet til formålet.




Sist oppdatert 29.11.2021