Memorial Hermann og SUS samarbeider:

Mindre skadelig stråling og bedre diagnostikk for hjertepasienter

Samarbeidet mellom Helse Stavanger HF og sykehuset Memorial Hermann i Houston kan gi hjertepasienter en mer nøyaktig diagnose og gjøre helsepersonell mindre stråleutsatt.
Av Mirjam Pletanek Klingenberg

– Det betyr mye at vi får en slik avtale. Hovedpoenget med avtalen er at vi nå kan få kunnskap om nye metoder som gir en mer nøyaktig diagnostikk når det gjelder kransåresykdom og blodsirkulasjon i hjertet. I tillegg vil man kunne redusere stråledosene både for pasienter og ansatte, sier Alf Inge Larsen, professor og seksjonsoverlege ved seksjon for hjerteintervensjon, hjerteavdelingen, ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Kardiolog Mohammed Bader (fra venstre), kardiolog Christer Ogne, invasiv kardiolog Ståle Barvik, invasiv kardiolog Alf Inge Larsen, kardiolog Noreen Butt og invasiv kardiolog Tor Melberg står inne i et av de to rommene der de gjør diagnostisk angiografi til vanlig. Samarbeidet med Houston vil gi dem mer forskningsmuligheter. Øvrige invasive kardiologer Dennis Nilsen og Vernon Bonarjee var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Har samarbeidet i ett år allerede
På initiativ fra divisjonsdirektør Svein Skeie og forskningsdirektør Stein Tore Nilsen dro avdelingssjef Vernon Bonarjee og overlege Cord Manhenke sammen med Larsen til Houston og Texas Medical Center – verdens største medisinske senter, for litt over ett år siden for å utforske mulighetene for et samarbeid rundt hjerteforskning. Etterpå har avdelingen hatt jevnlig kontakt med forskere ved sykehuset Memorial Hermann – og i forrige uke formaliserte Helse Stavanger HF, ved administrerende direktør Bård Lilleng, samarbeidet i en avtale som ble skrevet under i Houston.

Mye stråling med dagens behandling
I dag vil en pasient, som kommer inn med smerter i brystet, testes ved hjelp av arbeids-EKG – der pasienten sykler og overvåkes samtidig. Denne testen er ikke hundre prosent sikker. En stor prosentandel av dem som ikke har en hjertesykdom vil få utslag likevel – og noen ganger risikerer man at sykdom ikke blir oppdaget.

Men hvis du får utslag på arbeids-EKGet, må pasienten sannsynligvis gjennom en diagnostisk angiografi, der man ved hjelp av røntgen og kontrastmiddel får bilder av blodårene. Har du en forsnevring eller helt tette blodårer, kan du da behandles med en utblokking og innsetting av en såkalt stent, der man åpner opp blodårene.

Alf Inge Larsen er glad for samabeidet med Memorial Hermann i Houston.

Bedre undersøkelse og redusert stråling
Det gjøres nå rundt 2400 diagnostiske angiografier og 1000 blokkinger (PCI) i året ved SUS. Dette medfører mye stråling - både for pasienter og helsepersonell - og målinger viser at de ansatte ved seksjon for hjerteintervensjon er mye mer stråleutsatt enn andre.
– Ved hjelp av nye metoder og bruk av nytt utstyr vil strålingen kunne reduseres betydelig, fordi behovet for diagnostiske angiografier blir mindre. Du vil altså få en mer nøyaktig undersøkelse med en gang. Det nye utstyret ser på selve hjertet- og muskelsirkulasjonen istedenfor bare blodårene rundt hjertet - som arbeids-EKG nå gjør, forklarer Larsen.

– Mer presis forskning på trening og forebygging
Ved hjelp av de nye metodene vil man også kunne forske på hva slags effekt trening, kostholdsendringer og medikamenter har på hjerteåresykdommer og hjertesirkulasjonen.
– I tillegg vil vi kunne sende over våre leger til Houston som kan hospitere ved Memorial Hermann, noe som er viktig både i klinisk arbeid og forskning. Dette samarbeidet kan derfor bli viktig i hjerteforskningen vår videre. Vi forsker allerede på trening og hjertet ved SUS, men med dette samarbeidet kan vi gjøre det enda bedre, fortsetter Larsen.

Gratulasjoner fra Sagen Helgø
Stavangers ordfører, Christine Sagen Helgø, har fått over 70 «likes» på Facebook etter at hun gratulerte Helse Stavanger HF med samarbeidet i forrige uke med denne posten:
«Gratulerer Stavanger universitetssykehus som i dag har inngått en samarbeidsavtale med Memorial Hermann i Houston, et ledende senter for kardiologi. SUS får med dette samarbeidet en unik mulighet til å delta i internasjonal forskning og til å videreutvikle diagnostisering og behandling av hjertelidelser."

Her er samarbeidsavtalen med Memorial Hermann akkurat skrevet under (foto: Stavanger kommune).

Publisert 05.03.2013 09:10 | Endret 11.03.2013 08:30

Publisert av eining

Helse Stavanger HF | Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger
Postadresse: Postboks 8100, 4068 Stavanger, Norge | Sentralbord: 0 51 51. Fra utlandet: +47 51 51 80 52